måndag, april 07, 2008

Londontips

Under april sätter The Orange Tree Theatre upp inte mindre än fyra pjäser av den amerikanska dramatikern Susan Glaspell (1846-1948). Hon är mest känd för den korta pjäsen "Trifles" som brukar vara obligatorisk läsning på kurser i feministisk teori. Tillsammans med några vänner startade hon en numera berömd teaterensamble, The Provincetown Players, som också tog sig an verk av den då okände dramatikern Eugene O'Neill. Ensemblen innebar en riktig nytändning för amerikanskt teaterliv, som tidigare bestått mest av engelska farser och Shakespeare. Glaspell vann Pulitzerpriset för en av sina pjäser och skrev också romaner och noveller. Sedan glömdes hon helt sonika bort, men återupptäcktes av litteraturvetare på 1970-talet.
Glaspell skrev också om "Trifles" till novellen "A Jury of her Peers". Precis som i pjäsen rör det sig om en mordgåta, vars lösning ligger i de vardagliga spår som en kvinna lämnat efter sig. The Orange Tree Theatre har satt upp flera av hennes verk och nu är det alltså dags för "Trifles". Pjäsen ingår i föreställningen "Three Short Plays" som har premiär idag. Det längre dramat "Chains of Dew" spelas redan.
Eftersom jag inte har möjlighet att se Riksteaterns underbara satsning på bortglömda kvinnliga dramatiker ska jag försöka se något av Glaspell istället. Har jag tur är de här uppsättningarna lika bra som förra årets uppsättning av Victoria Benedictssons "Den bergtagna" på The National Theatre.

Inga kommentarer: