söndag, maj 25, 2008

Litterära artikeltips

ÄNNU en intervju med Siri Hustvedt. Väl värd att läsa även om man läst de tidigare. Jag har just avbokat mitt s.k. förköp från amazon. Idag går jag till butiken för att se om hennes roman faktiskt, verkligen, på tiden går att köpa nu.

Josef Fritzl får en onekligen att tänka på John Fowles roman Samlaren (The Collector). Men det finns fler litterära förlagor till källarhelvetet, som den här artikeln kan berätta. Hm, liknande artiklar nämner aldrig V. C. Andrews, som iallafall jag läste som 12-åring. Hon skrev minsann också om incest och undangömda barn (på vinden)!

Och sist en bokgruppsartikel om Edith Whartons vackra och sorgliga roman House of Mirth. Romanen handlar om betydelsen för en kvinna att gifta sig och gifta sig väl. Men har den någon relevans idag? Det tycker författarna till artikeln och förklarar varför genom referenser till Sex and the City och den mer tidlösa ämneskombinationen kärlek och pengar.

4 kommentarer:

Ylva sa...

Samlaren ja. Onekligen, fast Fritzl är värre. Jag associerar också till filmen Bad Boy Bubby (med incesten och att Bubby levde i källaren hela sitt liv).

Mrs. B sa...

Den filmen har jag inte sett. Ja herregud, såna här gånger slås man av hur film/böcker imiterar verkligheten, som alltid är mycket sjukare, vackrare och konstigare än man tror är sant.

Ylva sa...

Ja, det är nästan alltid värre alternativt bättre i verkligheten! på ont och gott...

Och se gärna Bad Boy Bubby, den är helt galen. Australiensisk, tror jag, från början av nittiotalet.

Mrs. B sa...

Jag får nog göra det, se filmen menar jag. Tyvärr är min lokala videobutik rätt kass och jag misstänker att de inte har filmen, men man vet aldrig.