onsdag, maj 21, 2008

Posy Simmonds

Nu: en hyllning till en av Storbritanniens bästa serietecknare. Posy Simmonds ritar serier för The Guardian och flera har publicerats i bokform. Simmonds är en suverän social observatör och drar sig inte för att skildra den engelska medelklassens mindre sympatiska sidor. Men hon gör det med kärlek. Trots den komiska cynismen är hjältinnorna i både Gemma Bovery och Tamara Drewe romantiskt tragiska. I Literary Life står professionell avundsjuka i centrum, men också här betonar Simmonds karaktärernas ängslan och bristande självförtroende.

Min personliga favorit bland hennes böcker är just Gemma Bovery, en pastisch på välkänd fransk roman: Vilsna Gemma träffar triste men pålitlige Charles (!), tröttnar på London och övertygar honom att flytta till rustik stuga i Normandie. Men den franska drömmen infinner sig inte. Under observation av den lokale bagaren Joubert inleder hon ett nytt, hemligt förhållande. Precis som i förlagan slutar det tragiskt, men inte som man först tror. Förutom att Simmonds teckningar är ljuvliga, växlar hon skickligt berättarperspektiven i boken; Jouberts "frangelska" kommentarer blandas med Gemmas hemliga dagboksanteckningar. Posy Simmonds böcker är perfekta för: serieälskare, frankofiler, samt beundrare av Stella Gibbons och Dodie Smith.

2 kommentarer:

Ylva sa...

Vilket bra tips - tack! Jag ska genast kolla om det går att beställa via adlibris eller liknande. Jag gillar tecknat väldigt mycket, men här är det ju svårt att hitta riktigt bra böcker, både estetiskt och innehållsligt. I Sverige finns det fortfarande mest serierböcker i Rocky-stilen och bilden av tecknat som något som ska vara kul ( och i strippar) verkar hänga kvar. Men förhoppningsvis kommer fler och fler serieromaner också här!

Mrs. B sa...

De går att beställa via amazon.co.uk, men det kanske blir väl dyrt från Sverige. Jag är nyfiken på Liv Strömquist efter att jag lyssnade på P1s Biblioteket där hon och Birgitta Stenberg pratade. Fast det är nog lite Rockystil över hennes teckningar också.