söndag, juli 06, 2008

Videobutikens skräck

I min lokala videobutik jobbar en otäck filmsnobb, i skepnad av en medelålders kvinna. Det bästa hon vet är att öppet såga kundernas val. De kryper ihop, blicken riktas nedåt, de tar sin film och lämnar skamsna lokalen. Jag tjuvlyssnar ofta en bit ifrån. Hittills har hon låtit mig vara ifred, men igår kväll blev kombinationen av ljuvliga filmen Summertime* och Jumper, amerikansk sci fi, för mycket för henne. Självklart hyrde jag Jumper åt någon annan?

Nej, svarade jag och önskar att det stannat vid det. Istället rodnar jag lite och börjar svamla om hur skönt det är att se något hjärndött efter en lång dag bla, bla, bla. Och då säger hon inget mer utan ler bara djävulskt. Jag ser hur hon tänker att jag tillhör den allra lägsta kundkresten, som vet att de ser på skräp, men ändå inte kan låta bli. Hooked on Hollywood, liksom. Och det är jag. För jag gillar när bilarna voltar, robotar tar över världen och huvudpersonerna visar sig omänskligt stryktåliga. Men jag tycker också om helt andra typer av filmer. Inför henne klarar jag dock inte av att stå för min syn på film som konst och underhållning. Hon tänker nog som killarna i filmen Clerks, att "det här skulle vara ett perfekt jobb om det inte vore för kunderna". Nåväl, nästa gång. Nästa gång ska jag fråga henne vilken typ av filmer hon tycker om. Det kanske kan bli början på ett samtal vi båda skulle uppskatta bättre. Om jag vågar.

*) Det var förresten filmen Summertime jag egentligen tänkte skriva om. Underbar, underbar, men jag får återkomma till den senare. Jumper var så klart idiotisk (hon har nästan alltid rätt, den onda kvinnan), men effekterna härliga, vilket passade mig perfekt just den kvällen.

5 kommentarer:

Erika sa...

Jobbigt med såna personer. Kan ju knappast vara bra för affärerna heller med en person i kassan som skrämmer bort och hånar kunderna? Men hon skulle säkert bli glad och gå igång rejält om du bad henne om filmtips!

Ylva sa...

Å, så det är Summertime den heter! jag såg den för herrans massa år sedan och minns att jag tyckte den var så ohyggligt sorglig och att jag i och med den - slutet - fick ett slags insyn i vuxenvärldens vedermödor och besvikelser. (Jag var väl 18-19). Väldigt bra film och nu ska jag försöka få tag på den här im Schweden. Tack för påminnelsen.
Och det kan nog vara en bra idé att fråga kvinnan i videobutiken om tips, kanske blir hon en användbar kontakt i framtiden. Exempelvis kanske hon kan fixa fram obskyra eller bortglömda filmer till dig?
Ps. Jag gillar nästan allt K hepburn gjort!

Mrs. B sa...

Erika: jag måste bara samla mod till mig och våga tilltala henne först. Fast jag tror som du att hon nog skulle uppskatta att bli tillfrågad!

ylva: Summertime var sorglig och samtidigt inte sorglig. Beror lite på hur man ser på det som händer. Vet inte om du minns, men "ravioli" kan nog räcka för den som är lika hungrig som Hepburns karaktär. Rätt vågad handling, faktiskt...

Kurt sa...

Det är nog inte så roligt att jobba i en Videobutik, jag tycker att det låter som om hon skaffat sig ett utmärkt nöje! Och hon lär väl knappast vara ägare, så hon bryr sig nog inte om hon skulle avskräcka några kunder.

Mrs. B sa...

kurt: du är ond! nu avundas jag henne nästan (bara nästan).