måndag, november 17, 2008

Nietzsche hela veckan

Halvvägs in i Beyond Good and Evil och jag konstaterar att Nietzsche är: Rolig! Bitsk! Fantastisk stilist! Symposion ger ut nya svenska översättningar men Walter Kaufmanns engelska är mycket bra, kanske t.o.m bättre? Hoppas också hinna med något av följande: George Bernard Shaws Man and Superman, Trond Berg Eriksens Nietzsche och det moderna eller kanske, om jag förstår vad jag läser för han skriver krångligt, Gilles Deleuzes Nietzsche and Philosophy. Samtliga böcker står redan i bokhyllan, vilket passar utmärkt när jag nu måste hålla i slantarna - inget jobb, snart är julen här. Plötsligt känns litteraturvalet alldeles logiskt.

2 kommentarer:

Johan sa...

Nietzsche är en underbar stilist; hans språk är nästan den främsta anledningen till att läsa honom. Nästan den vackraste tyskan jag har stött på.

//JJ

Mrs. B sa...

Kul att höra, jag kan tyvärr inte läsa tyska, men Kaufmans översättningar, som anses vara i de särklass bästa på engelska, tycker jag väldigt mycket om. Hans överhuvudtaget sympatiska hållning till Nietzsche är också märkbar i texterna.