tisdag, januari 20, 2009

Andrea Maria Schenkel - "The Murder Farm"

En hel familj hittas ihjälslagen på den isolerade gården: mannen, kvinnan, dottern och hennes två barn, samt pigan. Vem är mördaren? Trots frågan är The Murder Farm inte en traditionell deckare. Ändå är boken spännande och otäck från första sidan. Den är inte heller ett renodlat reportage, om än baserad delvis på verkliga händelser. Istället påminner den här kortromanen mer om Truman Capotes In Cold Blood, dvs. är en slags (fiktiv) dokumentärroman. För mig som är rätt trött på de vanliga deckaruppläggen är det här ett välkommet grepp.

I korta avsnitt berättar grannar, skolkamrater, och anställda om familjen Danner i det lilla samhället Tannöd, där folk håller sig för sig själva och ogärna lägger sig i andras affärer. Med varje kapitel/intervju kommer vi dock den mördade familjen närmare, samtidigt som upptakten till morden redovisas. Schenkel visar genom den här rysliga lilla historien hur mörka hemligheter inom en familj och ett samhälles ovilja att agera får mer vittgående konsekvenser än de inblandade någonsin kan förutse. En perfekt bok för en mörk och kulen januarikväll eller kortare resa, kanske. Den kan lätt läsas i ett sträck.

p. s. Jag tror det var Caveat Lectors Marianne som tipsade om den här boken. Tack för det! The Murder Farm/Tannöd har visst blivit tysk film också, utkommer i vår.

2 kommentarer:

Marianne sa...

Jodå, det var jag som tipsade.

Jag gillade verkligen själva upplägget, det långsamma nystandet i vad som hände och varför.

De "riktiga" morden som boken bygger på förblev förresten olösta, även om tydliga misstankar gick åt samma håll som i Schenkels deckare.

Mrs. B sa...

Aha, visste inte att morden aldrig löstes. Jag försökte hitta info på engelska men hittade väldigt lite. Tack för att du berättade det!