tisdag, juli 28, 2009

Mer Paris på bokÄnnu en bildskatt att hålla utkik efter. Det är återigen Tore Johnson, Eyvind Johnsons son, som tagit bilderna. Älskar hur de placerats på sidorna, getts ett egenvärde, som gör att jag faktiskt aldrig brytt mig om att läsa Göran Schildts text. Vill man, kan man dock läsa mer om Tore Johnson och böckerna här.

14 kommentarer:

Caroline sa...

Mmm, verkligen vackert! Tack för tipset, jag känner en antikvariatrunda comin' on...

Mrs. B sa...

Ja, kika runt på antikvitet etc. Se upp bara eftersom Schildt också skrivit en illustrerad essäbok med samma namn. Kan iofs vara fin den också:
http://tinyurl.com/n6jymu

En annan trevlig Parisbok tror jag kan vara "Hallarna i Paris", också med bilder av Johnson. Den beställde jag nyligen, men har inte sett ännu, eftersom den sändes inom Sverige. Här dock ett ex till!:
http://tinyurl.com/mlpcmv

Calliope sa...

Men nu får du sluta visa en massa fina böcker jag vill ha! Jag får ju panik här... Min favvo när det kommer till Parisbilder är E Atget. Vad tycker du om hans bilder?

Mrs. B sa...

Vänta bara, jag har fler bilderböcker...
Och jo, Atgets bilder är ju jättefina! Ibland känns de lite tomma på människor, bara. Fast det kanske beror på hans kamera, dvs att utlösaren var öppen så länge att människor helt enkelt 'försvinner' på bilderna, de rör sig för mycket. Som alla 'tomma' bilder på monument man ofta ser. En teori bara, han kanske föredrog att dokumentera staden utan folk?

Caroline sa...

Åh, nu är ett ex av Hallarna på väg hem till mig också!

Atget tänker jag inte ens lyssna till er tala om - ety vem drömmer inte om hans "A Vision of Paris" m txt av Proust?! Ahh.

Mrs. B sa...

Caroline: kul, du får gärna berätta vad du tycker när den anlänt! Och "A Vision of Paris" -ja, en riktig önskebok!

Pto, känner du till "Les Promenades de Marcel Proust"? Har glömt var jag hittade den (Oxfam?), men fina bilder på ställen där han bodde, skrev om etc, samt texter både av och om Proust.

Calliope sa...

Nej, det är inte mycket folk man ser på Atgets bilder, men det är en av sakerna som gör att jag gillar dem så mycket. Jag tycker om att få chans att verkligen se miljöerna, alla hus etc utan folk i vägen :)

Mrs. B sa...

Intressant, du får mig faktiskt att inse att det är just människorna som intresserar mig mest på bilderna i de gamla fotoböckerna. Men, som sagt, jag hade inte blivit ledsen om jag fått en bok med Atgets bilder...

Caroline sa...

Den har jag aldrig hört talas om, skall googla! Har däremot myst rätt mkt tillsammans med http://www.terresdecrivains.com/Balade-dans-le-Paris-de-Proust-1 (där finns ju även ett par balades i Zolas steg, gubevars!)

Caroline sa...

Åhhhhh du den var inte illa!!! http://www.amazon.fr/gp/product/images/2842770218/sr=1-1/qid=1248959481/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=301061&s=books&qid=1248959481&sr=1-1

/ Skall ut o jaga nu!

Mrs. B sa...

Lycka till!

Mrs. B sa...

Och tack för länktipset!

Anonym sa...

Hej jag är på jakt efter Tore Johnsons böcker, tycker han är en fantastisk fotograf. När man klickar på länken där man kan läsa mer om hans böcker händer det ingenting. Vart går den?
Jag tror att Kulturhuset i Paris hade nn av hans böcker, i alla fall för ett par år sen. Hur får man tag i dem? Antikvariat?
Hälsningar
Annika

Mrs. B sa...

Länken gick till ett nyhetsbrev från bokus i pdf-format, med info om Jansson. Verkar som att sidan inte längre går att ladda ner, tyvärr.