onsdag, augusti 03, 2011

Film: "Phaedra" (1962)


Mer på temat sex och kärlek mellan äldre kvinna och yngre man. I Jules Dassins Phaedra (1962) blir troféhustrun till en grekisk skeppsredare häftigt förälskad i sin styvson och inleder ett förhållande med denne. Precis som i det klassiska dramat går det förstås helt åt skogen. Skeppsredarens son spelas av en bönstjälkig Anthony Hopkins Perkins (som tycks ha dragit till roller med en inte alltid hälsosam fascination för äldre kvinnor, inklusive "mamma") och skeppsredarens hustru av sensuellt hesröstade Melina Merkouri.

Phaedra får mig att fundera över de många roller de principiella aktörerna i den här typen av förhållanden besitter. För säga vad man vill, en yngre man och äldre kvinnas relation är fortfarande något okonventionellt, rent av upprörande. Kanske är det därför relationen har given plats i litteraturen. Tänk bara på Flauberts och Stendahls skildringar av äldre, gifta kvinnor som ledsagare i unga mäns bildningsresor i erotik och kärlek. Ur de äldre kvinnornas perspektiv symboliserar de unga männen i sin tur ofta ett nytt liv, relativt fritt från traditionellt patriarkala normer och regelverk. Läs t.ex. Françoise Sagan eller Colette.

Kalla dem mansslukerskor eller cougars, den kvinna som inleder en relation med en yngre man går dock sällan oskadd ur den. Till skillnad från den äldre man som inleder en relation med en yngre kvinna, förblir den äldre kvinnans status ambivalent. Hon må vara ekonomiskt och intellektuellt överlägsen sin älskare, men hon kan alltid sättas på plats genom hänvisningar till bristen på ungdomlig skönhet och fertilitet. Och det måste väl vara i avskräckande syfte Phaedra skrivits. För vad är mer hotfullt för den äldre patriarken än att bli ersatt av en yngre, virilare kopia av honom själv? Kanske en kvinna som söker bekräftelse på villkor som liknar hans egna. Som avslutning, en något obskyr men oemotståndlig hyllning till Phaedra från Nancy Sinatra och Lee Hazelwood. Riktigt hur sångtexten relaterar till dramat har jag inte listat ut. Faktum är att jag inte förstår den överhuvudtaget:

2 kommentarer:

Inkling sa...

Tror nog du menar Perkins... Det är ju han som har ett ohälsosamt Oidipuskomplex i en viss film...

Visst är det kontroversiellt med äldre kvinna/yngre man (och som äldre kvinna räknas man ju även med bara ett par års marginal). Konstigt att det är en sådan hangup. Naturligtvis har det, som du säger, med kvinnans avtagande fertilitet att göra, men kanske finns det också olika underliggande anledningar varför män respektive kvinnor söker sig till en yngre partner, som påverkar synen på en sådan konstellation.

Mrs. B sa...

Ja, visst menar jag Perkins, tack!
Jag tror precis som du att det finns en rad anledningar, mer eller mindre "accepterade", till varför konstellationen uppstår.

I The Sleeping Tiger, som jag skrivit om tidigare, är den äldre kvinnan (som visst, bara behöver vara några år äldre än mannen för att räknas som sådan), helt klart ett moderssubstitut.

I den här filmversionen av Phaedra tycker jag inte att det är riktigt klarlagt vad som motiverar karaktärernas handlingar, men så minns jag inte riktigt turerna i den grekiska originalversionen. Gjorde jag det hade jag kanske uppmärksammat mer förklarande aspekter av filmen.