fredag, januari 01, 2016

Januari: 1700-talsförfattare och feminister

Maria Edgeworth by John Downman, 1807
Idag fyller anglo-irländska författaren Maria Edgeworth 250 år (eller 249, beroende på vilket år man väljer som hennes födelseår). Och av en slump har jag lagt hennes roman Belinda (1801) till högen av böcker jag hoppas läsa i januari. Eller nej, det är ju inte av en slump. Det slumpar sig snarare att hon fyller år idag. För under 2016 planerar jag att läsa 1700-talsromaner av just kvinnliga brittiska författare. De var både många och inflytelserika, men idag är deras namn inte lika välbekanta som t.ex. Fielding, Richardson och Defoe --- tre manliga romanförfattare från perioden. Belinda publicerades visserligen ett år in på 1800-talet men jag väljer ändå att börja med just den här romanen eftersom intrigen och humorn jämförts med Jane Austens. Jag hoppas verkligen att det stämmer. Övrig litteratur jag planerar att läsa under januari är också skriven av kvinnor:
  
 
De tre understa titlarna har alla att göra med sådant jag hoppas publicera under 2016, så dem måste jag läsa, vare sig jag har lust eller inte. Hursomhelst är det kul att två stora namn från 1970-talets kvinnorörelse fortfarande tycker att de har något att säga. Gloria Steinem skriver om resandets betydelse för hennes feministiska medvetande och Germaine Greer om hur hon återvänder till Australien för att ta sig an en gammal farm. Mer information följer när jag läst ut.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Tack för tips!

Mrs. B sa...

Ingen orsak och god fortsättning!

Amanda sa...

Vilken bra Januariläsning och tack för intressant inlägg!:)

Mrs. B sa...

Tack själv och jag ser på din blogg att du ska planerar att beta igenom (delar av?) BBCs lista på 100 böcker att läsa innan man dör. Jag älskar såna listor. När jag började den här bloggen försökte jag under en period pricka av så många titlar jag kunde på en lista som hette, typ, 1001 böcker att läsa innan du dör. Kom inte så långt: http://lookingformrgoodbook.blogspot.com/search/label/bokprojektet. Din lista ser betydligt roligare ut. Bara bra böcker!