måndag, januari 04, 2016

Tematrio - boksaker

Lyran anordnar en tematrio på boksaker. Här tre boksaker hemma hos mig:
 
En bokborste. Vadå. En sådan har väl alla?

 
Litterära muggar. Från vänster: En kopia av Dr. Johnsons "gruel mug," en mugghyllning till systrarna Brontë och slutligen Penguins muggversion av Wools eget rum. Om ni inte vet vem Dr. Johnson var, v.g. googla. Han var ett geni.
 
 
En samling gamla bibliotekskort (här endast utan foto och/eller namn). Vissa har jag t.o.m. uppdaterade versioner av! Ett stämpelkort från Blackwell's slank med.  
 
 
Okej, jag fuskar och utnämner en fjärde grej: tantiga broderade bokmärken. De är jättefina men alldeles för tjocka för att ha i de flesta böcker. Jag sydde ihop den första, orkade inte göra klart den andra och den tredje är kvar i paketet. Hittas på "the haberdashery department" i Londons ljuvligaste varuhus, Liberty's. "Haberdashery" är f.ö. ett av mina favoritord på engelska. Smaka på det: ha-ber-daa-sher-yy. Ljuvligt.

11 kommentarer:

Boklysten sa...

Vad har man en bokborste till?

Mrs. B sa...

Jo, den rengör man sina böcker med. Med spetsen på borsten kommer man lätt åt dammiga och smutsiga kanter på ovansidan av böcker. En borste sliter dessutom mindre på papper och läder än en fuktig dammtrasa gör, samtidigt som den rengör bättre än en fjädervippa eller liknande. Pust, vilken reklam jag gör för en så fundamentalt nödvändig grej i varje boksamlares hem. Okej, jag erkänner. Jag kanske borstar en bok ungefär vartannat är eller så. Men det känns bra att då ha en speciell borste för ändamålet.

Hanneles bokparadis sa...

tantigt broderade bokmärken är fina, kul med borste, bibliotekskort... har bara ett.

Hanneles bibliotek sa...

jo, universitetsbokkort har jag också... hade på Chalmers också, nånstans....

Robert W sa...

Haberdashery var ett fint ord, som jag inte kände till. Det måste jag infoga i min engelska vokabulär. Vissa ord är verkligen underbara. Ett av mina favoritord på svenska är oomkullrunkelig.

Monika sa...

Bokborste ja. Tänk vad det finns grejer som man inte har en aning om att man behöver :)

Sara Pepparkaka sa...

Bokborste. Hur har jag överlevt utan??

Mrs. B sa...

Eller hur? Bokborsten är verkligen en sådan sak man inser att man behöver först när man upptäcker att den finns.

Mrs. B sa...

Hannele, visst slänger man aldrig sina gamla bibliotekskort? Jag har säkert lika många till som inte kunde vara med på bild.
Robert, haberdashery är ett fint ord men jag använder det tyvärr inte särskilt ofta. Om jag faktiskt broderade klart de där bokmärkena skulle jag kanske få fler tillfällen (om inte annat för att hitta fler projekt). Sytillbehör har inte riktigt samma klang dock..

Klimakteriehäxan sa...

Fniss! Du har ordnat mitt första möte med en bokborste!!! De där bokmärkena är jättefina. Jag har också sytt några i mina dar, men använder numera nästan vad som helst som är platt för att hålla reda på var jag är i en bok.

Mrs. B sa...

Jag också. Ibland kommer jag på mig med att ha lagt viktiga papper i böcker, som jag sedan inte hittar (pappret, men ibland inte heller boken).