söndag, mars 27, 2016

Stella Gibbons - "Nightingale Wood" (1938)

Ännu en fullträff i påskläsningen. Stella Gibbons är mest känd för sin debutroman, parodin Cold Comfort Farm (1932). Men Gibbons skrev faktiskt hela 32 romaner till. Hennes Nightingale Wood är en omskrivning av den klassiska Askungesagan.

Unga änkan Viola måste i brist på egna medel bosätta sig med den döde makens familj på landet. I huset The Eagles härskar den äldre Mr Withers med hjärnhand och dominerar inte bara hustrun utan också de två ogifta döttrarna Madge och Tina. Ständigt påmind om sin bakgrund som butiksbiträde, ser tillvaron dyster ut för ganska oföretagsamma Viola. Det enda hon har att se fram emot är en välgörenhetsdans i grannhuset Grassmore. Där pågår ett annat sorts liv, "moving a little faster than other places, as though it was always on the brink of a party," som Sophie Dahl citerar i sin inledning till romanen. Grassmore är förstås också hem för Victor Spring, traktens mest åtråvärda ungkarl och playboy.

Beundrare av Downton Abbey, sök genast  upp Nightingale Wood. Romanen kryllar av snobbiga mormödrar, patriarkala tyranner, olyckliga rika flickor, snygga chaufförer och oväntade arvtagare. Alla beskrivna med komisk distans, såklart. Det här är ju en roman skriven av författaren till det klassiska yttrandet, "I saw something nasty in the woodshed":

4 kommentarer:

Hanneles bibliotek sa...

man kan hitta många äldre pärlor

Mrs. B sa...

och en hel del skräp, måste väl tilläggas - är inte säker på att allt av Gibbons är lika bra t.ex, men när ett förlag bestämmer sig för att ge ut en författares titlar igen kan man ju utgå från att någon tycker de fortfarande är värda att läsa.

Hermia Says sa...

Tack för tips! Minns jag tyckte mycket om filmen Cold.. men har inte läst ngt av henne.

Mrs. B sa...

Då är den här romanen kanske något för dig. Men det är verkligen en omskrivning av Askungen så kanske lite sockersött. Humorn finns i alla fall där.