måndag, juni 27, 2016

The Golden Gate Bridge, CA (2016)

Madeleine vid Golden Gate-bron är en av filmen Vertigos (1958) mest ikoniska scener. Och bron en av värdens vackraste. Den slår t.ex. Brooklyn Bridge med hästlängder. Fast oj vad det blåser här ute. Det syns inte i den här filmscenen, som faktiskt är inspelad vid bron till skillnad från storslagna utescener i många av Hitchcocks andra filmer. Han gillade målade kulisser (jag också, tänk förhöjd verklighetskänsla). 
På tal om att måla är bron inte röd, utan målad i färgen "international orange" av estetiska skäl och för att synas i dimman. Bron tog fyra år att färdigställa och invigdes 1937. Det är en Art Deco-bro, vilket syns på lampor, räcken och torn. Vissa människor säger sig faktiskt vara förälskade i bron. Alltså, de tror att de är ihop med bron. På riktigt. Se Agnieszka Piotrowskas dokumentär Strange Love: Married to the Eiffel Tower (2008):

Att bron inte bara inspirerat filmmakare, författare och konstnärer, utan också förtvivlade människor gör dokumentären The Bridge (2006) klart. Gripande och klarsynt film om människor som tagit livet av sig genom att hoppa från bron:
 
 

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

intressant, svag för snygga broar - inte kär...

Mrs. B sa...

Nej, det är tydligen en extremt ovanlig företeelse enligt dokumentären. Ca 40 personer i världen och en av dem bor f.ö. i Sverige - men det är inte du, alltså! ;)

Hanneles bokparadis sa...

haha, kan bli kär i döda författare...

Sweig är bra.