lördag, september 10, 2016

The Night Manager (2016)

Miniserien The Night Manager (2016) är baserad på spionromanens mästare John le Carrés bok med samma namn, och regisserad av danska Susanne Bier. Resultatet är en av årets snyggaste serier med en supersuave Tom Hiddleston i huvudrollen som nattportiern Jonathan Pine som i sitt jobb får tillgång till hemlig information om en internationell vapenhandlare, i serien spelad av Hugh Laurie, och förmedlar uppgifterna till brittiska MI6. Efter det är ingenting i hans liv sig likt.
 
Jag älskar den här serien av flera orsaker. För det första, Hiddlestons och Lauries krispa engelska accenter och välskräddade kostymer. Och, icke att förglömma, en höggravid och engagerad Olivia Colman som Pines MI6-kontakt. Lägg till det urtjusig cinematografi och exotiska och politiskt heta miljöer (Kairo under arabiska våren, Zermat, Mallorca, Turkiet och syriska gänsen). Dessutom nagelbitande spänning och för ovanlighetens skulle en protagonist som agerar av övertygelse om att han gör det rätta. Nog så ovanligt i dessa cyniska tider och uppfriskande bland nutidens alla trasiga och moraliskt ambivalenta hjältar. Och efter att ha sett serien kan ni spekulera i hur det hade gått om en helt annan sorts hotelier (t.ex. Basil Fawlty) hade spelat Pine. Eller så kan ni bara se det här.

4 kommentarer:

Jenny B sa...

Jag har två avsnitt kvar av The Night Manager och är helt och hållet förtrollad av serien; miljöerna, personerna, spänningen, faran. Helt suverän. Det du länkar till verkar intressant - jag skall se det när jag är klar med serien!

Mrs. B sa...

Visst är den välgjord - fast länken är mest ett skämt.

Gabrielle Björnstrand sa...

Så enormt bra gjord, och självklart tänker man hela tiden på att Le Carré inte är vilken krimiförfattare som helst. Stor eloge till skådespelarna, och inte minst till regissören Susanne Bier, som har blivit en så i särklass skicklig regissör.

Mrs. B sa...

Ja, verkligen - Le Carrés handlag märks tydligt. Och jag håller med om Bier.