onsdag, mars 08, 2017

Internationella kvinnodagen i NYC

I strålande sol och riktigt vårväder samlades flera hundra personer i sydöstra hörnet av Central Park för att uttrycka sitt stöd till strejken "A Day without A Woman." Kanske var det flera tusen? I utkanten av demonstrationen var det svårt att få någon överblick [Uppdatering: se den här folkmassan]. Det skreks slagord och människor applåderade men annars gick det lugnt till, till skillnad från i sydvästra hörnet. Efter ett tag lämnade jag massan och promenerade söderut längs 5e avenyn.
Lunchtid och solglasögonväder lockade ut både kontorsråttor och turister på gatan och påminde om att 5e avenyn är olidlig ovanför 42a gatan. Hell is other people, ni vet. Så jobbiga. Men solglasögonväder! Då blir det lättare att stå ut. Efter att av misstag ha klivit på ett expresståg till Coney Island som stannade i Brooklyn (som tur var) hamnade jag så nere på Wall Street när jag äntligen kom tillbaka till Manhattan. Jag hoppade av där för att ta en bild på den flickstaty som rests mittemot den välkända tjuren i går. Väldigt många människor hade tänkt precis samma sak så någon bild blev det inte. Därför lånar jag några från nätet:
källa: Daily News
källa: Detroit News
Beställarna av flickstatyn ser inte en symbol för kvinnors kamp mot kapitalismen utan menar att statyen är en uppmaning till Wall Street att välja in fler kvinnor i företagsstyrelser. Rätt elitistiskt tänk, alltså. När det gäller statyernas placering får man ju dock associera hur man vill, oavsett upphovsman- eller kvinnas intention. Det är ju konst. 

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

långsamt går det framåt, ibland bakåt

Mrs. B sa...

ja, och ska jag vara krass år jag inte alls säker på att demosntrationer har någon vidare effekt. att ställa våra folkvalda till svars och välja dem efter deras åsikter snarare än våra rädslor kanske fungerar bättre. eller om man är lagd åt det hållet själv arbeta politiskt.