torsdag, april 06, 2017

trädgård på altanen - inspirerande kokbok

Eftersom regnet störtar ner har jag tillfälligt fått ge upp planerna på att plantera om uteväxterna, organisera krukorna i fina grupper och fundera över hur växterna ska överleva de veckor jag är i Sverige. Istället sitter jag inomhus och inspireras av en ljuvlig blogg om att odla en trädgård på altan: 66 Square feet

Bloggens skapare är Marie Viljoen, en sydafrikansk trädgårdsentusiast och matälskare som i sin matlagning använder sig av odlade växter från sin altan och vilda växter hon hittar under promenader i Brooklyn (där hon bor), Central Park och andra stadsmiljöer. Hon är en s.k. forager, dvs en person som ser potentiell mat där vi andra mest ser ogräs. Viljoen har också skrivit en bok med egna recept och bilder hon tagit på sin första, minimala (66 sq. feet, ca 6 kubikmeter stora) altan. Så fin. 
foto: Marie Viljoen
Om man är mer intresserad av maten än bilderna (som man också hittar på bloggen), kan man läsa Viljoens andra blogg, där hon delar med sig av recepten. Sedan hon började blogga har hon flyttat tre gånger och numera har hon en betydligt större trädgård, men många av utmaningarna är desamma. Och det är kanske vad jag älskar mest med bloggen, att Viljoen har trädgårdsproblem som liknar mina egna. Hur skapa en krukträdgård i New York City som ska klara både hetta och kyla, samt frånvaro av sol halva dagen? De snöstormar som sveper över oss varje vinter är speciellt brutala och jag tröstar mig med att flera av Viljoens också dött vinterdöden. Behöver jag ens nämna att hennes bok är på väg hem till mig? Så inspirerande - nu vill jag ha en egen blåbärsbuske. 
jordgubbar och vitlök hann i jorden innan regnet kom

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

sonen hade kryddor, tomater, squash, jordgubbar, ärter, paprika, sallad... på sin lilla altan i somras.

Mrs. B sa...

Men har han blåbärsbuskar? Skämt åsido så låter det mycket imponerande. Han kanske också skulle starta en blogg (om han inte redan gjort det)?

farmor/mormor Hannele sa...

(han hinner inte för sina två små barn :)