onsdag, december 13, 2017

Lucka 12

Slapstick, romantik och en gnutta socialrealism - It Happened on 5th Avenue (1947) är en julfilm som värnar om de hemlösa, arbetslösa och kärlekstörstande. I efterkrigstidens New York letar f.d. G.I.s desperat efter ett jobb och någonstans att bo, medan förkrigstidens baroner tillfälligt överger sina enorma hus på femte avenyn för värmen söderut. 
När världens näst rikaste man, Michael O'Connor, bommat igen sitt hus på avenyn för säsongen flyttar hobon Alosiyus McKeever in med sin lilla hund. Där lever han varje vinter i smyg som en kung under de fyra månader O'Connor är bortrest. 
Efter att McKeever förbarmat sig över arbetslösa G.I.en Jim flyttar snart en allt större skara behövande in i det stora huset, däribland O'Connors egen dotter, Trudy, som upptäckt husockupanterna men väljer att inte rapportera dem. Istället presenterar hon sig som en fattig musiker och välkomnas med öppna armar av McKeever och Jim. Hon är dock inte den enda som får lära sig hur den andra halvan - den mindre bemedlade - lever. När O'Connor själv oväntat återvänder till New York övertalas han av Trudy att spela henne urfattiga pappa.
En film med fin julstämning, fantastiska karaktärsskådespelare och humor.

Inga kommentarer: