måndag, december 18, 2017

Lucka 18

Dagarna innan jul möts Jonathan och Sara på Bloomingdale's, när de båda försöker lägga vantarna (haha) på varuhusets sista par svarta handskar. En klassisk meet cute, alltså. Jonathan faller direkt för Sara, men hon vägrar att ge honom sitt telefonnummer och skriver istället ner det i ett andrhandsexemplar av Gabriel Garcia Marques Love in the Time of Cholera. Om det är meningen att de ska träffas igen så kommer Jonathan en dag att hitta boken
Ja, premissen är idiotisk och om man som jag inte tror på ödet så finns det mycket att irritera sig på i Serendipity. Men bortser man från det är filmen en charmig, nåja, julberättelse som utspelar sig i New York och en sådan kan jag förlåta mycket. Vad står jag inte ut med för att se en film som utspelas i klassiska NY-miljöer och mestadels kring jul.
T.ex. just Bloomingdale's, för övrigt också Carrie Bradshaws (Sex and the City) varuhusfavorit. 
Runt hörnet ligger kaféet Serendipity 3, som inte bara gett namn åt filmen utan är dit Sara och Jonathan går och fikar efter att de träffats inne i varuhuset.
 Hotellet Waldorf Astoria.
 Golfklubben på Chelsea-piren.
Bokhandeln Housing Works i Soho.
Och så klart skridskobanan i Central Park under jultid. 
 Jag tänker inte gå in desto mer på vad som händer i filmen, men det är ju ett romantiskt drama så romantiska förvecklingar och dramatiska sista-minuten-vändningar är det gott om. En liten bagatell till film som ofta glöms bort på listor över stämningsfulla julfilmer. För inte kan det vara så att den anses så dålig att den inte får vara med?

2 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Jag älskar Serendipity. Och jag är ändå absolut filmveteran. Men faller gärna i farstun ändå för charm och känslostyrka. Inte minst hos min long-time crush, John Cusack.

Mrs. B sa...

Ja, Cusak är som alltid fantastisk och och massor av fina biroller. Jag borde verkligen älska den här filmen, men jag lyckas inte överse med själva premissen, som sagt. Ändå har jag inga problem med betydligt fånigare sådana i andra filmer. Den här provocerar mig dock lite för mycket, vilket nog säger mer om mig än filmen. Kul att du gillar!