söndag, april 22, 2018

vårstädning på altanen

Årstiden tickar långsamt på mot våren. Temperaturen stiger sakta och nätterna är inte längre krispiga av frost. Så ska våren komma, långsamt och milt. Tillbaka i New York. Växterna på altanen kläs av och jag kan äntligen avgöra vilka plantor som klarat fyra snöstormar och några av de kallaste veckorna på östkusten på flera år.  
Kaprifolen har klarat sig över förväntan. Den har växt sig grön under frostskyddet och är redan full i knoppar. Fler än jag kan räkna.
 Den asiatiska liljan har också överlevt. Lökarna har nog mått bra av kylan och bristen på regn. Hoppas att de innehåller tillräckligt mycket näring för att blomma igen.
Så till de stora krukorna. Två av fyra hortensior spirar, de härdiga och stora varianterna. De två andra är stendöda. Nu börjar det kanske roligaste av allt, att leta nya plantor. Jasminplantor har redan beställts på nätet. Imorgon ett besök på plantmarknaden nere vid Union Square för att se vad de har där.
 Slutligen: stolar, bord och soffan är avtäckta och spolade. Efter det en kort tepaus. Resten får stå tills imorgon.
 Tekopp Mason's "Fruit Basket Green", te Mariages Frères Ruschka.
I bakgrunden mynta, salvia och jordgubbsplanta. De och buxbomen verkar klara det mesta.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

härliga tider nu, jag sitter också och läser ute.

Mrs. B sa...

underbart!

em sa...

Ser skönt ut - och en klar fördel är att du förmodligen inte har några rådjur som betar i din trädgård - stadsgård (flickan i stadsgården?). Fast råttor och möss har jag sett i blomkrukor på 23:dje våningen.
Margaretha

Mrs. B sa...

Em: endast myror och enstaka bruna kackerlackor (som föredrar utomhus framför inne), och de senare alla döda. Det kan vara så att det medel jag använder mot myrorna bara tar på dem. Men visst är bristen (?) på rådjur bra. Och stadsgård ja, fast grannarna mittemot har riktiga träd på sin altan - björkar, ca 3 meter höga. Kan det räknas som trädgård kanske?