tisdag, april 08, 2008

"Dirty Snow" - Georges Simenon

Jag vet inte varför det tagit sån tid att skriva om Georges Simenons Dirty Snow (Snön var smutsig på svenska). Men nu är det dags. Förutom över 80 böcker med välkända inspektör Maigret skrev Simenon ett antal så kallade romans durs, eller hårdkokta romaner. Dirty Snow hör till den senare gruppen och utspelar sig i ett namnlöst land under ockupation av en främmande militär makt. Frank Freidmaier är bokens antihjälte. Han mördar, våldtar och stjäl sig igenom handlingen. Det är ingen munter historia. Ändå vill jag veta vad det är som driver Frank, vad det är han försöker uppnå med sitt hänsynslösa och ofta självdestruktiva beteende. Han är som en tågolycka i slow motion. Man vet att det kommer att sluta i katastrof, men man kan inte sluta läsa.

Liksom Simenons andra romans durs är Dirty Snow en studie i kriminalitet och vansinne. Simenon verkar speciellt intresserad av ögonblicket när det brister för oss och hur vi resonerar när vi går över gränsen för vad som anses normalt. Hans antihjältar påminner om karaktärer som Dostojevskijs Raskolnikov och Patricia Highsmiths Mr. Ripley men är mer vardagliga, oftast lite grå, medelålders män med tråkiga jobb. Nyrb har gett ut ett antal av Simenons romans durs, men också den mer romantiska och lite tragiska romanen Tre rum på Manhattan, som borde läsas av varje älskare av New York-litteratur.

Simenon är också den fransk/belgiska motsvarigheten till Sjöwall & Wahlöö när det gäller antalet filmatiseringar av hans verk. Red Light/Feux Rouges är den senaste i raden av filmer baserade just på andra romaner än Maigret-deckarna. Antoine och Hélène är ett äkta par som fastnar i bilköerna som ringlar ner mot södra Frankrike. I frustration stannar Antoine vid varje tillgänglig bar och är snart riktigt berusad och otrevlig mot sin fru. Efter ännu ett stopp återvänder Antoine till bilen bara för att upptäcka att Hélène inte längre sitter kvar. Samtidigt berättar bilradion att en förrymd brottsling befinner sig i trakten. Det är välgjort och spännande, med en rätt oväntad upplösning.

Inga kommentarer: