torsdag, april 24, 2008

Tänk på döden

Mary Roachs Stiff börjar f.ö.: "The way I see it, being dead is not terribly different from being on a cruise ship. Most of your time is spent lying on your back. The brain has shut down. The flesh begins to soften. Nothing much new happens, and nothing is expected of you." Att läsas med Jessica Mitfords (ja, en av systrarna) The American Way of Death samt Sally Manns fotobok What Remains. Här en artikel om döden, kameran och kroppen.
foto: Timothy O'Sullivan, Gettysburg, Pa. 1863.

3 kommentarer:

Ylva sa...

Åh, jag älskar Mary Roach bok! Läste den slaviskt när den kom på svenska för knappt fyra år sedan. Det är ovanligt att möta någon annan (om än i cybervärlden) som är lika fascinerad av döden och inte bara fnyser "usch".

Och Sally Mann är också en gammal favorit. Är What Remains bilder på döda?

Mrs. B sa...

Jag tror att intresset för döden i kroppsilg bemärkelse ökat de senaste åren, säkert mycket pga Patricia Cornwells obducentdeckare och alla CSI-versioner på teve. Tror Roach nämnde det i en intervju, att hon inte kunnat publicera boken om det inte vore för de senare. Jag tycker nog att det är 'både' fascinerande och äckligt, men det är ju det som gör ämnet så intressant, den där luddiga gränsen. På tal om, så är det den gänsen Mann undersöker, tror jag. Har bara tittat i boken snabbt, men den innehåller flera teman, bla bilder av en man som hittades död på hennes tomt. En annan sektion innehåller bilder av platser där berömda slag hållits under Am inbördeskriget. Nu tomma, men ändå investerade med (historisk) död.
Roach har förresten kommit ut med en ny bok, den här gången om amerikanska sexundersökningar. Verkar faktiskt spännande den också.

Ylva sa...

Åh, tack för tips om både Mann och nya Roach. Sex är ju lika intressant som döden...haha!