söndag, maj 25, 2008

Långa lata böcker i hängmattan

Jag surar över brist på semester, men är inte sämre än att jag tipsar om långläsning för andra. Bokserier är perfekt semesterläsning. Varje vår ekar "I sommar blir det Proust" i kulturarbetarlokalerna. Proust är likt champagne, aldrig fel. Men andra boksviter förtjänar också sträckläsning, t.ex.:

Selma Lagerlöfs Löwensköldscykel (Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld, Anna Svärd), där en förbannelse vilar över familjen Löwensköld. Het kärlek, ond bråd död och övernaturligheter i värmländsk miljö. De starka kvinnorna Charlotte och Anna ställs mot svaga män.
Agnes von Krusenstjernas släktroman Fröknarna von Pahlen (Den blå rullgardinen, Kvinnogatan, Höstens skuggor, Porten vid Johannes, Älskande par, Bröllop på Ekerud och Av samma blod) är en annan svensk klassiker. För tiden vågade ämnen som incest, homosexualitet och otrohet skildras i svensk herrgårdsmiljö. Krustenstjerna har f.ö. skrivit flera romanserier.
Cora Sandels Alberteserie (Alberte och Jakob, Alberte och friheten och Bara Alberte) var min största läsupplevelse förra året. Underbar och nattsvart skildring av norska Albertes självförverkligande, som jag snart läser om. Tunn strimma ljus i varje romandel uppväger precis hopplösheten.
Ungerska Agota Kristofs trilogi Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen (finns bara på engelska i butiken, sök på bibliotek för svensk översättning): Europeisk historia, andra världskriget, berättas via två bröder. Språket speglar den splittrade verkligheten.
Anthony Powells serie A Dance to the Music of Time i tolv delar (A Question of Upbringing, A Buyer's Market, The Acceptance World, At Lady Molly's etc.). Brittisk samhällsskildring från mitten av 1900-talet. Den här serien har jag inte läst men tänker påbörja till höst. Se där, jag tänker redan på hösten.
Någon som har fler tips på bokserier?

7 kommentarer:

Erika sa...

Cora Sandels Albertetrilogi är underbar! För övrigt har jag faktiskt funderat på om det här är sommaren jag ska ge mig i kast med Agnes von Krusenstjernas Fröknarna von Pahlen-svit (har tidigare läst de två första böckerna, som jag gillade). Alla de sju vackra pocketböckerna står hur som helst redo i hyllan.

Country Girl sa...

Och jag älskar den Löwenskiöldska ringen-serien! Guuud vad Lagerlöf är bra!
Och det är Sandel också, för den delen. Och Proust. Och Krusenstierna. Och...

Mrs. B sa...

Visst är de! Jag ser fram emot en sommar då jag kan läsa om de här serierna, de är verkliga favoriter. Av Proust har jag inte läst mer än Swanns värld, men hoppas en dag snart kunna få tid och ro att ta mig igenom samtliga romaner. Powells serie ska visst också vara mycket bra, men är lång...

Lennart Erling sa...

Vis av erfarenheten (somrarna blir bara kortare...) aktar jag mig för extensiva sommarläsningsplaner.
Här ett annorlunda tips.
Jag läser varje sommar om två noveller av Walter Ljungquist, "Godnattkyssen" och "En dörr står på glänt", i samlingen "En dörr står på glänt" från 1937.
Ljungquist läste tidigt både Hemingway och Proust. Den första novellen är isbergsteknik i en varm sommarkväll i skärgården, den andra mer Proust, om man nu kan tänka sig Proust på fotvandring i svensk trettiotalslandsbygd.
Språkligt är de barn av sin tid, men för mig är dessa båda noveller inkarnationen av sommarkänsla.

Mrs. B sa...

Hej Lennart, novelltips tar jag tacksamt emot för de läser jag alltför sällan. Jag känner inte till Walter Ljungquist och hur han skriver, men nu blir jag nyfiken.

Lennart Erling sa...

Hej igen,
det slog mig att det kanske inte är så lätt att få fatt i en äldre svensk bok i London.
British Library har 13 titlar av Ljungquist, men inte "En dörr står på glänt". Jag vet inte hur det är med antikvariaten i London?
Guldgruvan www.antikvariat.net har både originalutgåvan och den nyutgåva från 1980, som jag läser, med förord av Bengt Nerman.
Ljungquist var en utforskare av minnet, av vilken roll minnena spelar i våra liv. Och som ingen annan fångade han den mystik som bor i en svensk sommarkväll, i ett landskap som nu bara finns rester av. Han var antroposof, men det kan man bortse från. Mystiken passar även en agnostiker.
En bra länk: http://www.swedishbookreview.com/article-2004-2-ljungquist.asp

Mrs. B sa...

Åh, vad synd. Jag hoppades på British Library, de har rätt många äldre svenska titlar. Tack för länk och tips om vad jag kan hitta boken. "Vilken roll minnenea spelar i våra liv" - Ljungquist låter som en författare i min smak.