onsdag, december 03, 2008

Ingen jul i Maida Vale

Jag promenade förgäves upp till Pines and needles, vars julgranar räckte mig till axlarna. Men vi har ju tre meter i tak, förklarade jag. Det har alla här uppe också, suckade mannen i tomteluvan. Försök nere i Battersea Park istället. De har just fyllt på sitt lager. Det tog fyra timmar att promenera från South Kensington via Hyde park till Little Venice och sedan längs Edgware road till Oxford street för kronljus som John Lewis inte längre säljer. Men det gjorde ni ju förra året. Det var då det, svarade damen i grönt. Försök hos Selfridges, förslog hon. De har flera skandinaviska avdelningar. Men jag orkade inte gå mot folkströmmen. Flöt istället som en kork ner i tunnelbanan för jag hade vid det här laget blåsor under fötterna. Idag: ännu en promenad, nu till kolsvart park, i jakt på julfrid och fröjd. I Maida Vale blommade körsbärsträd och löven var gröna. Ligger stadsdelen i en annan växtzon, i en annan årstid?

7 kommentarer:

Ylva sa...

Åh! Att läsa om din (visserligen ansträngande) promenad ger mig associationer till Ruth Rendell. Precis de kvarter som brukar dyka upp i hennes böcker. Och jag suckar av uppgivenhet - när ska JAG få trampa runt där (när jag vunnit på Triss och lärt katterna öppna tonfiskburken själv, kanske?)Och när ska jag få läsa hennes nya Portobello? Till jul, antagligen, för den ska ligga i ett paket under granen. En gran jag har förmånen att såga ner på min egen tomt...

Lycka till med kronljus (IKEA får väl bli sista utvägen?) och gran.

Mrs. B sa...

Ja, det är roligt det där. Efter att ha läst Gräshoppan kan jag inte heller tänka på mycket annat när jag går omkring i de kvarteren. Jag tittar upp och undrar vilka hustak Rendell själv tänkte på när hon skrev boken.

Vad härligt med egen tomt - och egen gran, Ylva! Igår haltade jag bort till Battersea och köpte mig en gran som ska levereras ikväll. Får se om jag kan kravla mig till Ikea trots träningsvärken (!). Nu på morgonen kom jag knappt ur sängen - jag inser precis HUR pinsamt otränad jag är.

Jag förstår problemet med stålar och katter, men skulle Trisslotten ge plötsligt tillskott i kassan och du kommer till London, hör gärna av dig!

Ylva sa...

Will do!

(Och den där granen jag sett ut, den är inte den finaste precis - den har dubbel topp... Men den är min!)

Helena sa...

Ditt inlägg fick mig att googla lägenheter i Maida Vale, vilket i sin tur fick mig att börja gråta lite i ren och skär frustration över att jag aldrig kommer ha råd att bo där. ÄR DU NÖJD NU? VA? VA?

(Lägg till välvilliga smileys lite varstans.)

Jag tänker också omedelbart på Rendell/Vine när jag hör talas om Maida Vale.

I vilken stadsdel bor du förresten? Och säg inte Maida Vale, för då börjar jag skriva i versaler igen. :)

PS: Visst finns det en rätt bra deckarserie med Daniella Nardini från This Life (ÅH!) som delvis utspelar sig i Maida Vale, nere vid kanalerna? Sirens, tror jag den kan heta. Väldigt bra melldagsteve, jag minns att det var vid den tidpunkten jag såg den.

Mrs. B sa...

Ylva: din gran låter jättsöt, ju.

Ojdå, Helena, vågar jag verkligen svara? Ja, vi bodde två år i Maida Vale, men flyttade därifrån då det kändes så långt från "London". Maida Vale består mest av långa, breda och folktomma avenyer. Få restauranger, affärer, parker och liknande. Däremot en mängd kemtvättar! Little Venice, egentligen bara kvarteren i anslutning till kanalen, är trevligare.

Nu bor vi i Earls Court och trots att avståndet till platser som Borough Market, Covent Garden etc. är lika långt känns det ändå närmare. Earls Court (förutom själva mässhallen och huvudgatan) med omnejd är dessutom både livligt och vackert.

MEN, kommer du till London ordnar jag gärna en guidning till Rendells favoritkvarter. Fast du vet nog vilka de är bättre än jag...

Ylva sa...

Helena: Jo! The Sirens minns jag! Mycket på grund av alla miljöbilder. Småcreepy och mkt brittisk - ergo bra! Jag tror jag har den på en gammal vhs nånstans...Kanske dags att plocka fram?

Kul att höra en beskrivning av Maida Vale från en som faktiskt vet hur det ser ut istället för att lita till den bild jag själv gjort i huvudet efter The Grasshopper...

Earls Court låter väldigt trevligt.

Mrs. B sa...

Glömde kommentera Sirens, men det var nog för att jag inte sett den. Hade inte tv mellan 2001 och 2004 och den gick nog precis då.