fredag, januari 09, 2009

De amerikanska männen

Dennis Hopper är Der Amerikanische Freund (1977). Dock är han en dålig Tom Ripley, fast det gör inget. Han är åtminstone mer nedtonad än vanligt (och ung och snygg!). Wim Wenders filmatisering av Highsmiths Ripley's Game följer i princip bokens handling: Jonathan Zimmerman gör misstaget att förolämpa Ripley. Ajabaja, det får han snart ångra. Men Ripley ångrar sig också: det är tråkigt att bara tänka på hämnd. Zimmerman är ju trots allt en hyvens kille, dessutom dödssjuk. Då var det kanske inte helt schysst att lura honom till att utför ett mord. En mustaschprydd Bruno Ganz spelar Zimmerman med intensitet och Wenders visuella virtuositet får 1970-talets Hamburg att bli en plats att längta till. Stilmässigt hamnar Den amerikanske vännen lika högt som en annan 70-talsfavorit, Schakalen (1973); den sparsamma dialogen, de omsorgsfulla valen av platser och interiörer, symboliken och färgvalen samt - i den senare filmen - en oemotståndligt elegant Edward Fox.

There Will be Blood (2007) fokuserar också på komplicerade manliga relationer. Daniel Day Lewis är så bra att man tappar andan, vill nästan stänga av när det blir för mycket men fortsätter ändå titta som hypnotiserad när han och Paul Dano brakar samman som närsynta flodhästar. Två jättegon i närkamp! Day Lewis sjunger sina repliker, hans roll är förskräcklig men när filmen tar slut vill jag se om den. Att det är regissören till överskattade Magnolia som står bakom det här underverket var oväntat. Skogar av oljeriggar skymmer horisonten. Stråkarna protesterar. Nära perfektion.

7 kommentarer:

Kurt sa...

Men visst spelar Dennis Hopper Tom Ripley? Länkarna till video på IMDB fungerar bara från vissa länder, därför kan det vara bättre att bara länka till IMDB ID, eller till någon annan videokälla (YouTube). Den senaste "Ripley filmatiseringen" är ju "Ripley Under Ground", den har de gjort om en hel del, jämfört med boken, för att det skall bli en fristående film.

Anonym sa...

Jo, fast väldigt olik Highsmiths Ripley, så menade jag. Vill minnas från biogrfin att highsmith ogillade filmen av den orsaken. Själv tror jag nog att han skulle kunna fungera, om inte Wenders insisterade på de amerikanska attributen. Cowboyhatt på Ripley? Han strävar ju efter att smälta in osv.
Ojdå, jag ska genast ändra länkarna! Tack för det!

Anonym sa...

Hittade just din blogg och kollade genast om du har skrivit något om Jeanette Winterson, men hittade inget. JW är min favoritförfattare - fast jag pratar hellre om favoritböcker... Läser sällan om en bok men har genom åren då och då återvänt till Vredens druvor av John Steinbeck, ser då och då också om filmen. kanske är den boken min absoluta favorit.

Hursomhelst det jag undrar är om du valt bort JW (en av englands nu levande största författare?) och i så fall varför. Eller om du bara inte fastnat för henne.

Undrar Majvor

Mrs. B sa...

Hej, kul att du hittat hit!

Nej, jag har absolut inte valt bort Winterson. Tycker mycket om Oranges are Not the Only Fruit och Written on the Body, vilka är de två romaner jag läst av henne. Av någon anledning har det inte blivit fler, men du kanske kan tipsa om något annat hon skrivit? Jag läser ibland hennes krönika i the Times:
http://tinyurl.com/7bay9a

Vredens duvor är bra, men rätt deprimerande så jag har inte läst om den. Filmen däremot har jag inte sett, med Henry Fonda väl?

Anonym sa...

Hej, har listat din blogg bland favoriter. Spännande!

Tack för adressen till Wintersons krönika i the Times. Jag läser hennes hemsida regelbundet.
Jag tycker Passionen är en av hennes bästa. Rolig, allvarlig, sprudlande. Konst & Lögner tycktes mig inte helt lättläst, men den väckte verkligen min läsglädje. Läste den tre gånger på raken när den kom på svenska för sådär 10 år sedan, men har aldrig lockats att läsa om den.

Ja, det är Henry Fonda som spelar huvudrollen i filmen Vredens druvor (svartvit) som slutar innnan slutet i boken. /Majvor

Mrs. B sa...

Tack för tipsen, Majvor! Såg faktiskt tre titlar (The Passion, Boating for Beginners och den tredje minns jag ej) av Winterson i andrahandsbokhandeln häromdagan. Kanske finns de kvar...

Anonym sa...

Önskar trevlig läsning! Själv tycker jag att hennes poetiska språk och drastiska humor är fantastisk och unik.

Läser just nu Öknen av Le Clézio. Läste Afrikanen för några dagar sen. Har inte läst något av honom tidigare. Till syner enkla och rena meningar som byggs till en mångsidig och levande roman (Öken). Stor berättarkonst. /Majvor