fredag, december 18, 2009

Julböcker

Skriver det här med halsduk runt halsen, raggsockorna på och önskar att jag ägde ett par torgvantar, för de hade behövts nu. Jag bor nämligen i en sådan där Londonlägenhet med enkelfönster och svårstängda balkongdörrar och när det blåser och snöar, ja då klapprar rutorna och temperaturen sjunker snabbt, trots att elementen står på dygnet runt. Men man sover gott under alla lager av täcken och filtar.

Bråda dagar är det också, egentligen har jag inte tid att ligga i sängen, dricka te och undra vilken bok jag ska läsa härnäst. Som jag gjorde i morse. Biljetten till New York är ialla fall köpt, nu återstår som vanligt att boka tågresan till Washington D.C. och hotell. Vad skönt att många julklappsköp kan göras på nätet. Minns med fasa de år jag släpade tunga väskor förbi tullarna. Här lista på julböcker jag hittills klickat iväg. Kanske inspirerar den någon annan:

Flashman, Royal Flash, Flashman's Lady och Flashman and the Mountain of Light av George McDonald Fraser - eftersom jag gav bort de här böckerna förra året, kopierar jag bara det jag skrev då: komik och historia i perfekt kombination. Riktiga klassiker som borde läsas av alla. Ja, av ALLA.

The Artist's Eye: Vision and the History of Art av Michael F. Marmor - att impressionisterna var närsynta är väl inget nytt, men den här boken pratar också droger, ålder och annat. Och innehåller många fina bilder.

The Bedside Book of Beasts: A Wildlife Miscellany av Graeme Gibson - fler fina bilder och korta texter, om djur den här gången.

Polar Obsession av Paul Nicklen - foliant över flora (fast mest is) och fauna vid nordpolen, fantastiska undervattensbilder.

A Jury of Her Peers: American Women Writers from Anne Bradstreet to Annie Proulx av Elaine Showalter - säga vad man vill om Showalter, och många har sagt det, men den här boken tänker jag klicka hem till mig själv efter jul.

It’s Our Turn to Eat: The Story of a Kenyan Whistleblower av Michela Wong - korruption, skandaler och dödshot. Kunde läsas som en thriller om det inte hänt på riktigt.

Logicomix: An Epic Search for Truth av Apostolos Doxiadis och Christos Papadimitrou - Bertrand Russell, logik och matematik i form av en tecknad roman.

Girl Genius, tre volymer av Phil och Kaja Foglio - tecknad serie som faktiskt kan läsas gratis på nätet.

Berlin: City of Stones och Berlin: City of Smoke av Jason Lutes - mellankrigstidens Berlin i tecknad romanformat.

Revelation, Dissolution, Sovereign och Dark Fire av C. J. Sansom - renässansdeckare som utspelas i London.

Wolf Hall av Hilary Mantel, The Little Stranger av Sarah Waters, Love and Summer av William Trevor och The Women av TC Boyle - nyutgivna romaner till en historieälskare, en allläsare, en irlandsbo och en arkitekt.

Medical London: City of Diseases, City of Cures av Richard Barnett - essäsamling, guide och historik över sjukdomarnas London. Mer spännande än det kanske låter.

Pippi Longstocking, Pippi in the South Seas och Pippi Goes on Board - tycker att alla barn ska läsa de här böckerna. Kanske speciellt amerikanska barn.

Och slutligen ett gäng filmer: Arsenic and Old Lace, Holiday och The Philadelphia Story, samt If..., A Clockwork Orange och Blow Up och slutligen miniserien John Adams.

2 kommentarer:

Caroline sa...

"Medical London: City of Diseases, City of Cures" låter helt fantastisk, tack för tips!

/ Välinvirad i ullkrage, nunnekåpa-slash-halsduk, arméns ullsockor samt dunkappa.

Mrs. B sa...

Boken har faktiskt en egen websida (!) men den är inte alls tokig, innehåller videoklipp mm:
http://www.medicallondon.org/

Dunkappa låter för övrigt helt underbart, tror faktiskt jag har en sådan i garderoben, som jag helt glömt bort!