torsdag, maj 06, 2010

Wendy Moore - "Wedlock: How Georgian Britain's Worst Husband Met His Match"

Wedlock är Wendy Moores historiska skildring av äktenskapet mellan 1700-talets rikaste brittiska kvinna, änkan Mary Eleanor Bowes, och den irländske kaptenen och sol-och-våraren Andrew Robinson Stoney. Berättelsen om deras äktenskap är både rafflande och upprörande - jag sträckläste!

Efter första makens död är Mary Eleanor inte bara i besittning av en enorm förmögenhet utan också fri att praktisera sina språkkunskaper och nära sitt brinnande intresse för botanik. Hon partajar också vilt i London, omgiven av en rad män, alla redo att ta den avlidne äkta mannens plats. Ingen mer så än Andrew Robinson Stoney som utmanar den ansvarige utgivaren till en skvallerblaska, vari det skrivits nedlåtande om den glada änkans utsvävningar. I duellen såras Stoney dödligt och Mary Eleanor går därför med på ett giftemål. Hon räknar inte med att han ska överleva dagen men Stoney tillfrisknar som genom ett, eh, mirakel och förvandlar snart Mary Eleanors dagliga liv till ett riktigt helvete. Han bestämmer vad hon får säga, äta, ha på sig och vart hon får vistas. När hon protesterar misshandlar han och låser in henne. Också när hon faktiskt gör som han säger slår han och trakasserar henne, fysiskt och verbalt. Allt med den brittiska lagens goda minne.

Som bokens titel antyder lär sig till slut Mary Eleanor att slå tillbaka, om än inte med nävarna. Galet spännande och som sagt upprörande skildring av en riktig psykopat, som också beskrivits litterärt. Andrew Robinson Stoney var förlagan till Thackerays Barry Lyndon, även om verkligheten vida överträffade dikten i det här fallet. Tänk kidnappningar, flykt mot skottska gränsen, möjlig incest och iscensättningar av fiktiva skeenden. Den som sett filmen The Duchess känner igen mycket. Historisk skildring med stor bladvändarpotential, på samma sätt som The Suspicions of Mr. Whicher, or the Murder at Road Hill House.

Inga kommentarer: