tisdag, september 28, 2010

3 x spänning i september

Anne Rambachs Doft av ondska är antingen illa översatt eller kanske lika klämkäckt skriven på originalspråket, vad vet jag. Det irriterade mig hursomhelst. Själva storyn var inte heller helt övertygande. Gillade dock skildringarna av ett Paris vintertid, med knarrande snö under de chica stövlarna och kyliga vindar över Seines vatten.

Arne Dahls Misterioso tyckte jag desto bättre om. Första delen i serien om A-gruppen och därmed fler böcker att plocka upp nästa gång jag är i Sverige, kul. Fast här köper jag inte helt mysteriets upprinnelse. Däremot gillar jag jazzspåret och dynamiken i beskrivingarna av gruppens medlemmar. Dessutom väldigt drivande intrig. Satt som på nålar under läsningen (går det?).

Ingrid Hedströms Lärarinnan i Villette var månadens spänningshöjdpunkt, trots att hon kanske avslöjar vem skurken är en aning för tidigt för min smak. Fast det är en bagtell; i övrigt gillar jag både den belgiska småstadsmiljön och den spännande och verklighetstrogna intrigen i den här romanen. Uppskattar framförallt kopplingarna Hedström gör mellan Rwanda och Belgien, samt mellan kommunal- och Brysselpolitik. Skickligt och spännande.  

6 kommentarer:

Kurt sa...

Nej inte heller Anne Rambachs "Bombyx" var någon höjdare, Sekwa översätter många bättre och intressantare författare.

Mrs. B sa...

Å vad synd! Den som fick så bra kritik överallt. Jag hoppades att Doften var ett andra boken-symptom.

Catrin sa...

Jag gillar verkligen Arne Dahl! Inte minst för att jag har haft Jan Arnald som lärare på litt.veten i någon 5-poängskurs. Men. Jag gillade honom redan innan jag upptäckte att de två var samma person. dessutom har han kontor nära där jag bor.

Böckerna om A-gruppen är riktigt riktigt bra. Ska nog prova att läsa GHedström också. Brukar gilla det du rekommenderar.

Mrs. B sa...

Kul att vi har liknande smak! Jag gillade verkligen Lärarinnan i Villete och har Hedströms andra deckare i hyllan. Den tänkte jag spara ett tag.

Kurt sa...

Som en bakgrund till Ingrid Hedströms böcker så är P3 Domumentärs (Sveriges bästa radioprogram!) avsnitt om Pedofilskandalen i Belgien mycket bra, där också Ingrid Hedström intervjuas.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=3913308

Mrs. B sa...

Spännande, tack för länken!