fredag, januari 10, 2014

4 x Agnès Jaoui

Fröjd, fröjd att se fyra filmer av och med franska skådespelaren, författaren och regissören Angès Jaoui.
 
Först ut, Au bout du conte (2013), med oförklarliga svenska titeln Förtrollad av Paris. Ung man av folket går på fest och möter ung kvinna av börd, men han måste hämta sin mamma från jobbet innan midnatt och tappar sin sko i trappan på vägen ut. En annan man besöker en spådam och får veta vilken dag han ska dö. Alltså karaktärer som inte kan (eller vill?) skilja på föreställning och verklighet.  Jaoui och f.d. partnern och skådespelaren Jean-Pierre Bacri på bilden nedan. Mannen i förgrunden är en story, stygg varg:
 
Vilka långa polisonger du har, mormor!
Film nummer två: Le goût des autres (2000), på svenska I andras ögon. Min favorit av de fyra. Fabriksägaren Castella (Bacri) går på teatern med frun och blir blixtförälskad i skådespelaren Clara, som också är hans lärare i engelska. Hon förblir dock sval inför hans klumpiga försök att vinna inträde i hennes snobbiga kulturkretsar. Illustrerar vad som menas med kulturellt kapital och bristen på sådant på ett smart, roligt och rörande sätt. Här bild på Castella och frun i deras super-chintzade hem:
 
 
I tredje filmen, Parlez-moi de la pluie (2008) eller Det regnar alltid i Provence, är Bacris karaktär misslyckad filmare som hoppas på comeback. Tillsammans med f.d. studenten Karim (Jamel Debbouze) spelar han in dokumentär om välkänd kvinnlig politiker och feminist (Jaoui). Fars uppstår, men filmens subtext är allvarlig. Klass, etnicitet, politik och religion berörs med lätt och säker hand. Trots allt prat - t.o.m. i titeln - handlar filmen egentligen om brist på kommunikation:
 
 
Slutligen, Comme une image (2004) eller Se mig. Här är Bacri framgångsrik och självupptagen författare vars överviktiga dotter Lolita (ironi från Jaouis sida får man förmoda) är övertygad om att alla vill lära känna henne enbart för att pappa är känd. Tråkigt nog har hon oftast rätt i det. Så får t.ex. hennes sångpedagog (Jaoui) stora skälvan när hon förstår vem Lolitas pappa är. Jag avslutar med trailern till filmen:
 
 
Aktualitetsanknytning saknas egentligen i det här inlägget, men jag tillägger att läste jag inte film (på distans) just nu hade det nog dröjt innan jag sett någon av filmerna. Gör inte det, se dem nu och i vilken ordning som helst. Samtliga klarar f.ö. Bechdeltestet.4 kommentarer:

mind the book sa...

uppskattar cinefila djupdykningar. har sett 2/4. noterar.

Mrs. B sa...

Detsamma. Jag läser t.ex. med nöje din W Allen-utmaning.

mind the book sa...

loveley! idag tänkte jag ge mig på en (ganska) ny film: Blue is the Warmest Colour

Mrs. B sa...

Den vill jag också se - men hur ska jag hinna?