lördag, mars 15, 2014

13. 4/10 Curtis Sittenfeld - Prep

Jag är senkommen till Sittenfeld. Hittade Prep (2005) i en bokhög i går och flydde på så sätt från Duras schamanlika upprepningar i Lol V Steins hänförelse in i priviligerad internatmiljö och tonårsångest. Jag tror numera på avvikelser från läsplaner som något nödvändigt i läsprocessen. Jag räknar alltså in romanen i mitt läsmaraton. Sittenfeld undviker att falla ner i romansträsket och det ska hon ha en eloge för. Romantiseringar förekommer dock på andra plan, framförallt av den amerikanska överklassen, på ett sätt som påminner om Whit Stillmans film Metropolitan (1990). Liksom i den filmen är huvudpersonen i Prep inte särskilt sympatisk, i romanen faktiskt extremt osympatisk, navelskådandet klaustrofobiskt och klasskomplexet patetiskt, men det är ju det som gör romanen intressant.

2 kommentarer:

Bokmoster sa...

Jag tyckte jättemycket om Prep, eller I en klass för sig, jag läste den på svenska. Det är ju ett antal år sen så jag tog fram min gamla recension:

http://bokmoster.blogspot.se/2006/04/ny-recension_21.html

Jag verkar ha gillat parallellerna till mitt eget tonårsliv mest, hrm. Metropolitan måste jag se!

Mrs. B sa...

Tack för länken till din recension, mycket intressant. Metropolitan är omjlig att få tag på i dvd-format. Kanske netflix eler liknande har den?