tisdag, mars 04, 2014

2. Elisabeth Sanxay Holding - "The Blank Wall"

Att se filmen innan romanen har lästs sägs vara en dålig idé men fungerade utmärkt när det kom till Elisabeth Sanxay Holdings roman noir The Blank Wall från 1947. Den har filmatiserats två gånger. I romanen, som nypublicerats av Persephone Books, upptäcker Lucia Holley att hennes minderåriga dotter Bee har en affär med Ted Darby, en kriminell och något äldre man. Hon konfronterar Ted och ber honom att lämna dottern ifred, men förgäves. Lucias man är sjöofficer och väntas inte hem på länge. På morgonen upptäcker hon en död Ted i familjens båt och hon bestämmer sig för att sänka liket i sjön. Något senare knackar en okänd man på dörren. I sin hand har han brev Bee skrivit till Ted och han kräver en stor summa pengar för att inte offentliggöra dem. Snart uppstår en slags sympati mellan honom och en alltmer desperat Lucia. Då flyter liket i sjön upp till ytan.

The Reckless Moment (1949) är den första filmatiseringen av historien. Då innebar en affär mellan en 17-årig flicka och en man från fel sida av rälsen tydligen skandal. I The Deep End, filmatiseringen från 2001, spelas Lucia av en alltid lysande Tilda Swinton. Nu är dottern en son som har inlett en affär med en kriminell man. Homosexualitet/kriminalitet - 2000-talets amerikanska medelklassmardröm? Liksom i filmerna bidrar de ambivalenta känslorna mellan Lucia och hennes utpressare till romanens nerv. I filmen från 1949 spelas utpressaren av James Mason, i versionen från 2001 av Goran Visnjic. Lovely, båda två, faktiskt. Trailern nedan betonar thrillerelementet in absurdum. V.g. döm vare sig roman eller film efter den. Ja, det är så klart en thriller, men en noir sådan. För att se den tidigare versionen i sin helhet, klicka på länken ovan.
 

2 kommentarer:

Bokmoster sa...

Intressant med skillnaden mellan de två filmversionerna. Jag får nog ta en titt på den första filmatiseringen också. För att inte tala om att läsa boken!

Mrs. B sa...

Ja, gör det (alltihopa)! Filmen från 2001 är faktiskt riktigt bra, men det syns liksom inte i trailern.