måndag, februari 01, 2016

Tematrio: USA

Februaris första tematrio är läsvärt från USA. Jättesvårt, eftersom det finns så mycket att välja bland. Jag blandar och ger och så blir det de här:

Carson McCullers The Ballad of the Sad Café (1963) - en kortroman om hur en puckelryggig främling får vresiga Miss Amelia att öppna ett café i anslutning till sin affär och vad som händer när Amelias man suttit av sitt fängelsestraff och återvänder till den lilla staden. Egentligen lättast att beskriva som en roman om kärlek. En klassiker i Southern gothic-genren.

 
Nella Larsens Passing (1929) - om fenomenet "passing", dvs att passera som vit när man är svart, och om vänskapen (eller är det mer än så?) mellan två kvinnor som gjort helt olika val i livet. Larsen tillhörde den s.k. Harlemrenässansen och hennes mamma var danska.

 
 
 
Teju Coles Open City (2011) - en flanörroman om en nigeriansk psykologistudents vandringar upp och ner för Manhattan. Möten med människor i periferin varvas med filosofiska grubblerier. Mer intressant än det låter.
 

10 kommentarer:

Robert W sa...

Fantastisk beskrivning av McCullers bok: "en kortroman om hur en puckelryggig främling får vresiga Miss Amelia att öppna ett café i anslutning till sin affär och vad som händer när Amelias man suttit av sitt fängelsestraff och återvänder till den lilla staden." Sånt händer inte i alla familjer :D

Boklysten sa...

Har inte läst någon av dessa, men blir nyfiken på McCullers bok, den låter som något för mig.

Mrs Calloway sa...

McCuller är en klassiker som jag läste för länge sedan. Teju Cole har jag också läst medan Nella Larsen är helt ny för mig

Mrs. B sa...

Robert: Nej, det låter ju inte klokt och ändå är det precis vad som händer!
Boklysten: The Ballad.. är en riktig klassiker precis som Mrs C nämner, om än en rätt udda sådan.
Mrs Calloway: Då har du något att se fram emot. Passing är en riktig pärla - och ganska snabbläst vilket kan vara skönt ibland.

Hanneles bokparadis sa...

nya titlar för mej

Åsa sa...

Okända böcker för mig. Den sista lät lockande - tack för tips!

C.R.M. Nilsson sa...

Teju Cole har jag haft på min att läsa-lista ett bra tag nu :) De andra två hade jag inte hört talas om, tack för tips!

Sanna sa...

Jag har plockat upp "open city" flera gånger i olika bokaffärer men aldrig tagit med den hem - som du säger så låter den ju inte särskilt lockande. Fast om den är intressantare än den låter så kanske..?

Monika sa...

Känner inte till en enda av dessa. Jösses, vad böcker det finns :)

Lena sa...

Har inte läst någon av dina böcker. Tack för tipsen.