måndag, februari 15, 2016

tematrio: kärlek

Veckans tema hos Lyran är 3 x kärlek. Här kommer tre titlar på ämnet. Rekommenderas speciellt för olyckligt kära, övergivna, ensamma eller bara mycket intresserade av ämnet:
 
1. Lite tjatigt kanske, men Charlotte Brontës Villette (1853) är ett så uppfriskande alternativ till dåtidens typiska kvinnoskildringar som slutade antingen med att huvudpersonen gifter sig ("reader, I married him") eller dör. Lucy Snows förhållande i romanen är komplicerat och okonventionellt och just därför så inspirerande. En påminnelse om att ett kärleksförhållande inte är en mänsklig rättighet, utan en ynnest och en gåva.
 
2. Roland Barthes Kärlekens samtal (1977) består av en serie korta texter, fragment, som behandlar kärlekens alla stadier. Barthes refererar till hela den västerländska manliga kanonen (Freud, Platon, Nietzsche och gänget) men det blir aldrig pretentiöst. Den här boken har jag stuckit i handen på flertalet väninnor med brustet hjärta och de har alla funnit jättemycket tröst i texterna. Enkelt men genialt. Ny svensk utgåva kom nu i januari 2016.
 
3. I Drömmen om kärlek och livsavgörande möten (1989) närmast dissikerar författaren och psykologen Ethel S. Person våra uppfattningar om kärlek. Det är stundtals ganska tuff läsning, men nyttig. Person sticker hål på alla föreställningar och idéer om "den ende" osv. För den olyckligt förälskade, eller övergivna, är det närmast livsviktig läsning.

12 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

intressant trio, ett par nya titlar.

Boklysten sa...

Har inte läst någon av dessa böcker. Tack för tips!

Benita sa...

Har inte läst någon av böckerna.

Mrs Calloway sa...

Villette har jag köpt. Barthes ska jag köpa. Ethel S. Person verkar passa de flesta. ska testa biblioteket

Helena sa...

Låter som en trio för mig, inte för att jag läst någon av dem.

Sanna sa...

Varför har jag inte läst Villette? Så märkligt!! Charlotte Bronte är min superhjälte.

Maria sa...

Jag tyckte väldigt mycket om Jane Eyre och och nu blev jag sugen på Villette. Tack för tips!

Monika sa...

Känner inte till någon av dessa.

Mrs. B sa...

Helena, läs dem! Barthes och Person kan man med fördel bläddra i och läsa några stycken här och där. De räcker ett helt liv, typ.
Sanna, Villette är av någon anledning ganska bortglömd i Sverige. Jag tror det har att göra med alla filmatiseringar av Jane Eyre, faktiskt. Det är ju så många lärt känna C. Brontë först. Här har jag skrivit mer om Villette (utan spoilers): http://lookingformrgoodbook.blogspot.com/2010/02/charlotte-bronte-villette.htm
Du som bor i Belgien har kanske läst Ingrid Hedströms deckare, som utspelar sig just där, i den (fiktiva) staden Villette.

Åsa sa...

Tre helt okända böcker för mig.

Lena sa...

Har inte läst någon av dina böcker.

Mrs. B sa...

Å, läs dem. I alla fall Villette, eller Barthes, eller...