tisdag, mars 15, 2016

Tematrio: Asien - Kina

1. Först en av de mest perfekta filmer jag vet, Hongkong-regissören Wong Kar Wais In the Mood for Love (2000). Året är 1962 och herr Chow hyr ett rum med sin fru. Samma dag de flyttar in, flyttar också fru Chan och hennes make in i lägenheten bredvid. Herr Chow och fru Chan upptäcker av en slump att deras respektive makar inlett en kärleksaffär. För att förstå situationen träffas herr Chow och fru Chen i hemlighet för att spela upp scener där de låtsas vara makarna, men i processen börjar känslor att spira också mellan dem:


2. Utomjordiskt snygga Maggie Cheung bär så kallade cheongsam/qipaos hela filmen igenom, närmare bestämt 21 (!) stycken. Det är en klänning av traditionellt kinesiskt snitt som var praktiskt taget nationaldräkt under första halvan av 1900-talet. Snittet på klänningen blev också mycket populärt i väst.

  
3. Slutligen en novellsamling av Eileen Chang, Love in a Fallen City (1943), där de flesta berättelserna handlar om just kärlek av olika slag och utspelar sig i Shanghai eller Hongkong. Novellen som gett samlingen dess namn har också filmatiserats 1984, men fick jag önska skulle jag resa i tiden och erbjuda den kvinnliga rollen till kinesisk-amerikanska skådespelaren Anna May Wong (1905-1961), en 1920-talsflapper som alltför ofta fick nöja sig med roller som blyg lotus, eller ännu hellre till kinesiska stumfilmsstjärnan Ruan Lingyu (1910-1935), som tog livet av sig vid bara 24 års ålder, och vars naturalistiska spelstil vid den tiden överträffade de flesta skådespelares både i öst och väst.

Anna May Wong

Ruan Lingyu

9 kommentarer:

Monika sa...

Jag vet att jag sett en del kinesiska filmer, men jag är inte människa att komma ihåg vilka. De är i alla fall väldigt annorlunda mot de filmer åtminstone jag är van vid :)

Lyrans Noblesser sa...

Vilka bra tips! Jag vill så småningom återuppta mitt numer tynande Kinaintresse.

Boklysten sa...

En väldigt intressant trio.

Hanneles bokparadis sa...

Kul asiatiska tips, jag är inte så insatt

Mrs. B sa...

Jag fick fundera en stund, för jag tänker inte alltid i termer av "asiatiskt" eller "kinesiskt". Kinesisk film är ofta visuellt väldigt vacker, men rent ideologiskt har jag problem med glorifieringen av det förflutna. Passar regimen lite för väl. Någon (minns inte vem, förlåt) listade "Den röda lyktan" i sin trio och det är en fantastisk film, som regimen dock inte var så förtjust i och som är smått omöjlig att få tag i på dvd idag.

Åsa sa...

Kände inte till något av detta. Tack för tips! :)

Hanneles bokparadis sa...

har sett filmen och gillar den, många fina japanska filmer, Vägvisaren en av favoriterna.

Hanneles bokparadis sa...

den där är ju kinesisk film! Bra ändå :)

Mrs. B sa...

Vägvisren är Kurosawa, eller hur? Jag har sett alldeles för få av hans filmer.