måndag, oktober 17, 2016

Acqua di Parma Colonia (Acqua di Parma) och The Thomas Crown Affair (1968/1999)

Frisk citrus, en aning ros och lavendel, följt av amber och mysk. Acqua di Parma är en klassisk cologne från 1916 och en doft som burits av bl.a. Cary Grant, David Niven, Ava Gardner och Audrey Hepburn. Tänk Italien efter kriget, Roman Holiday (1953), Patricia Highsmiths The Talented Mr. Ripley (1955), snabba bilar, Medelhavet, citronträd och läder mjukt som smör. Den här doften borde jag kanske parat ihop med just Tom Ripley, men jag väljer istället en annan, mindre psykopatisk, litterär kriminell - Thomas Crown.
 
 
I The Thomas Crown Affair (1968) spelar Steve McQueen en playboy som misstänks för att vara hjärnan bakom ett större bankrån. En cool försäkringsagent, i form av Faye Dunaway, kopplas in på fallet och i kapp med att misstankarna stärks gör attraktionen dem emellan det också.
 
 
I re-maken av filmen från 1990 spelas paret av Pierce Brosnan och Rene Russo, och nu rör det sig inte om ett bankrån utan om en konststöld. I båda versionerna är Crown galet snyggt klädd, i välskräddade kostymer som kontrasterar fint med karaktärens vilda playboyfasoner. Klart en sådan kille väljer Acqua di Parmas mest klassiska doft som komplement. Colognen skulle också kunnat bäras av den kvinnliga huvudpersonen, Catherine Banning, men tyvärr har Faye Dunaway gått vilse i garderoben och dyker upp i den ena galna rosa minkjolsutstyrseln efter den andra (med några tjusiga undantag) i ursprungsfilmen. Rene Russos kostymör har däremot prickat helt rätt när denna klätt karaktären i mjuka, lätt maskulina plagg i beige, vitt och svart. Den syrliga citrusdoften från Colonia skulle lyfta hela ensemblen. Att Acqua di Parma Colonia är en klassisk doft överensstämmer också med huvudpersonernas smak i re-maken. De gillar båda impressionisterna med inslag av Magritte. Inga avant-gardister, mao.
 

3 kommentarer:

Jenny B sa...

Ahh, vilken snygg koppling!

Mrs. B sa...

Vad kul att du tycker det, den känns så självklar att den kanske är lite klyschig, tänkte jag men så struntade jag i det. Stressar runt men stannar till ibland och funderar över nya kombinationer. Kommer några till...

فروشگاه اینترنتی sa...

That is one great title there..that one sentence makes me understand
فروشگاه اينترنتی
https://www.baneh.com
goodluck