lördag, augusti 16, 2008

Läsvärt på nätet

1. För att få mat för dagen förfalskade biografisten Lee Israel brev från bl.a. skådespelaren Louise Brooks. Nu har hon skrivit en bok med det passande namnet Can You Ever Forgive Me? som NY Times kallar ”slender, sordid and pretty damned fabulous”. Lee jämförs med bl.a. suveräna New York-skildraren Helene Hanff.

2. Det är kanske lite sent att köpa reseguider till semestermålet. Slates lista över de mest ovanliga guiderna passar nog bäst för mentalt resande. Vad sägs om en guide till mikrostater som Kugelmugel och Elleore? Eller kanske mindre lustiga naziguiden till ockuperade Polen? Slate har dock glömt fina guiden till Molvania.

3. Det är visst skillnad på böcker och böcker. Och på samhällsklimatet då och nu. En halvporrig chicklit som utspelas i profeten Muhammeds harem har censurerats av sin förläggare. Kerstin, var är du? Pto öst möter väst så är intervjuerna med norska kvinnor som konverterat till islam intressanta, handlar om slöjan.

4. Nina Björk skriver om skillnaden mellan måste och vill och menar att sammanblandningen av begreppen har lett till en farlig relativisering. Siri Hustvedt ställer en fråga på samma tema.

5. Sveriges mesta konstnärliga geni Carl Johan De Geer har skrivit sina memoarer! Recenseras i DN. Och Tårtan finns på dvd. Pto hans barnprogram, kommer fantastiska Privatdetektiven Kant och Doktor Krall någonsin att visas igen? Eller galet roliga filmen Lögn? Här minns f.ö. De Geer Lena Svedberg. Se också hans bok- och filmtips.

6. Ny svensk översättning av Dracula inspirerar GPs recensent som skrivit om chicklit med huggtänder. Stephenie Meyer nämns konstigt nog inte, däremot intervjuas Charlaine Harris.

7. Den lidande afro-amerikanska kvinnan är en kliché som säljer både musik och böcker. Clara Törnwall skriver om fenomenet i Aftonbladet. Där skriver också Malin Krutmeijer om hanteringen av döda, vilket alltid är intressant.

8. Vilken litterär karaktär skulle du vilja vara? frågade Granta och presenterar svaren här.

9. Slutligen, The Guardian skriver om en 93-årig skönlitterär debutant. Hoppfullt!

Inga kommentarer: