söndag, december 14, 2008

Jul med Cary Grant

Svensk television brukar var duktiga på att visa svartvita repriser under juldagarna men kanske inte dessa. Varför inte tända ljusen, värma glöggen och kura ihop sig under yllefilten framför någon/några av följande underbara Cary Grant-rullar? Själv tycker jag nog att Arsenic and Old Lace är överlägset roligast och An Affair to Remember mest romantisk. Men mer oemotståndlig än i The Bishop's Wife (Obs! riktigt underbar julfilm - såvida man inte har religionsfobi) har Grant nog aldrig varit. Vilken är er Cary Grant-favorit?

Bringing Up Baby
Den här har väl alla sett men den tål att ses igen. Grant, Katherine Hepburn och en tam leopard blir hur roligt som helst.

Sylvia Scarlett
En tidig Grant-Hepburnfilm, värd att ses mest för Hepburns cross-dressing och Grants härligt opålitliga karaktär. För en riktigt ung Grant, se Blonde Venus där han spelar kärlekskrank miljonär. Marlene Deitrich sägs ha insisterat på Grant i rollen som blev hans genombrott.

His Girl Friday
Den utan tvekan bästa av 1940-talets screwball-komedier. Grant munhuggs med exfrun Rosalind Russell samtidigt som de försöker göra tidning.The Philadelphia Story
Här spelar Grant återigen en osympatisk exman så sympatiskt att både tittaren och exfrun faller för honom. Egentligen Katherine Hepburns film mer än någon annans. Holiday är ännu en Grant-Hepurnfilm där Grant faller för fästmöns syster. Hoppsan.

Penny Serenade
Grant var inte bara rolig. Den här filmen om barnlöshet och adoptionsproblem är en riktig gråtfilm med Irene Dunne i andra huvudrollen.My Favorite Wife
Också med Irene Dunne som återvänder till Grant efter att ha lidit skeppsbrott på en öde ö i flera år. Tyvärr har Grant gått och gift om sig under tiden hon varit borta. Problem följer så klart.


North by Northwest
Hitchcock med berömd scen där Grant blir jagad av flygplan genom majsfälten och klänger på Mount Rushmore i slutscenerna. Viss komedi när han stupfull flyr i bil.


To Catch a Thief
Ännu en Hitchcock där Grant spelar gentlemannatjuv mot alldeles för unga, men helt ljuvliga isprinsessan Grace Kelly. Filmen Charade lider av samma åldersproblem. Lika ljuva Audrey Hepburn är alldeles för ung som motspelare.

Notorious
Film med Ingrid Bergman som alkoholiserad spion och Grant som hennes motvillige chef. Fantastiskt skådespeleri av båda två. De spelar också mot varandra i Indiscreet, men Notorious är bättre.


The Grass is Greener
Återigen en sådan där återhållsam roll Grant gör så bra. Deborah Kerr spelar hans fru som kärar ner sig i amerikansk miljonär men Grants brittiska överläpp rör sig inte en millimeter.

4 kommentarer:

Country Girl sa...

Hurra- vad roligt med en till Cary Grant-fan! Min absoluta favorit är Arsenik&gamla spetsar - den är helt galet rolig från första till sista sekund.

agneta sa...

I sista minuten är min absoluta favorit.Har nog sett den ett tjugotal gånger.

Mrs. B sa...

Ylva: ja, visst är den fantastisk och precis som du skriver, inte klokt rolig!

Agneta: så det är det svenska namnet på North by Northwest! En av Hitchcocks bästa filmer och mest antydande slutscener - när Grant och Saint kysser varandra och tåget åker in i en tunnel...

Country Girl sa...

Oh ja, Hitchcock är ju fantastisk också. Tågscenerna med E M Saint är väldigt snygga och coola. Och när de klänger på klippan...