söndag, februari 22, 2009

Philip Roth - "The Ghost Writer"

Den första i Roths Nathan Zuckerman-trilogi och faktiskt bland det bästa jag läst av honom. I The Ghost Writer är Zuckerman ung och nykläckt författare och besöker sin idol, den äldre och betydligt mer etablerade författaren E. I. Lonoff. I huset bor också Amy Bellette, en av Lonoffs f.d. studenter. Zuckerman blir omedelbart betuttad i mörka, mystiska Bellette vars bakgrund och nuvarande förhållande till Lonoff är något oklara. I ett försök att reda ut sammanhanget kommer Zuckerman till slutsatsen att Bellette måste vara, eh, Anne Frank!

Zuckermans komplicerade relation till sin judiska identitet, skuldkänslorna och sexfixeringen känns igen från Roths andra romaner. Men här påminner Roth också om Paul Auster i sina reflektioner över själva skrivprocessen. Det gillar jag. The Ghost Writer har också vissa likheter med François Ozons underbara film The Swimming Pool. För den som inte läst Philip Roth tidigare kan nog den här romanen vara en fin introduktion.

p.s. I Roths bok kan the ghost writer, som normalt inte har med spöken att göra, faktiskt förstås som en slags conjurer (illusionist).

3 kommentarer:

On Word Arts sa...

Gott att se att du är tillbaka!
Ser fram emot fortsatt läsning av dina läsningar.

Roth har stått på listan länge, och nu tycks det vara dags. The Ghost Writer låter synnerligen intressant.

Mrs. B sa...

Tackar!
Ja, för all del, gör det, läs Roth. "The Ghost Writer" tillhör tillsammans med "The Dying Animal" bland de kortare böcker han skrivit. Eller så väljer du "The Human Stain", som är både mer representativ och det absolut bästa jag hitills läst av honom.

Hermia sa...

Just den här boken, fast på svenska, har jag nyss läst - den är min första kontakt med Roth. Nu är jag i del två om Zuckerman. Precis som du kände jag släktskapet med Auster när jag läste den här. Gillade Zuckermans nästan bisarra tolkning av Amy som Anne Frank.