lördag, april 10, 2010

De som kan, reser. Andra läser (Antarktis).

Jenny Diski söker den stora vitheten, det stilla tomrummet. Inombords och så långt söderut det är möjligt att överhuvudtaget resa. Jag hade fått för mig att det var reseskildringar Diski skrev och det är det. Fast till grad vilken resorna är inre hade jag inte förstått. Skating to Antarctica är bland vackraste jag läst i år. Det säkra handlaget, lättheten och elegansen med vilken hon beskriver det svåraste, hur det är att som barn svikas av de vuxna. Här är hela texten ett isberg, där känslorna lurar under den svala ytan - ha, kan inte låta bli just den metaforen.

vadå tomt?

När jag slår igen pärmarna känner jag plötsligt trånsjuka efter fler sydpolsberättelser. I bokhyllan står Beryl Bainbridges The Birthday Boys, en fiktiv skildring av Scotts misslyckade expedition, bredvid Francisco Coloanes novellsamling Tierra del Fuego. H. P. Lovecrafts skräckroman At the Mountains of Madness är väl annars klassikern bland fiktiva sydpolsskildringar. Området har också inspirerat till science fiction: Ursula le Guins novell "Sur: A Summary Report of the Yelcho Expedition to the Antarctic, 1909-1910" och Kevin Brockmeisters The Brief History of the Dead verkar mest spännande. Filmatiseringen av den tecknade serien Whiteout kommer jag också att leta upp. Den sparsmakade och krispa miljön tycks f.ö. inspirera till kassa spänningsromaner. Robert Masellos Blood & Ice verkar okej men inte Louis Charbonneaus The Ice eller William Dietrichs The Ice Reich. Bruce Chatwins klassiker In Patagonia - som Diski tar med sig på sin resa - och Sarah Wheelers Terra Incognita: Travels in Antarctica lockar desto mer. Det gör också Ernest Shackletons expeditionsskildring South: The 'Endurance' Expedition samt Aspley Cherry-Garrards The Worst Journey in the World: A Tale of Loss and Courage in Antarctica. Brr, tur att våren är här. För den som bara inte kan få nog av Antarktis se dessutom här.

8 kommentarer:

Inkling sa...

Jenny Diski är verkligen underbar att läsa. Allt jag läst av henne är precis lika bra, intressant och intimt tankeväckande.

Mrs. B sa...

Härligt! Jag hade ganska höga förväntningar på den här boken och Diski överskred dem - händer sällan att sådant sker.

Bokbabbel sa...

jag älskar Jenny Diski, och hon är som allra bäst i sina reseskildringar!

Mrs. B sa...

Bokbabbel: aha, betyder det att du läst hennes romaner? De nämns sällan och jag undrade lite varför.

Jag är jag sa...

Diski är oerhört fascinerade att läsa, för att just skriva om att resa och samtidigt inte vara speciellt förtjust i det, är rätt fantastiskt tycker jag. Läste en artikel om henne i senaste numret av VI LÄSER och hon verkar vara en speciell människa. Jag har även läst en roman av henne, kom inte ihåg namnet, men även den var väldigt speciell, handlade om Sado masochism, men det var riktigt bra.

Mrs. B sa...

Speciell, ja verkligen. Kikade här:
http://www.jennydiski.co.uk/fiction.htm Samtliga låter intressanta, men jag har två av hennes andra reseskildringar att läsa först.

snowflake sa...

Boken om ett sadomasochististiskt förhållande heter Nothing natural i original, och Som skapta för varann i svensk översättning. (Hur det nu gick till.)

Mrs. B sa...

Tack för det, Snowflake och ursäkta det försenade svaret!