tisdag, mars 10, 2015

Coursera mera!

MOOCs, eller Massive Open Online Courses, har funnits ett tag och jag har följt flera, om än inte konsekvent. Samtliga hittade jag hos Coursera, men en hel hög andra plattformar och universitet listar också MOOCs. En MOOC jag rekommenderar framför andra är "Modern and Contemporary American Poetry," som börjar till hösten (september) igen. Den hålls av professor och studenter från Uni of Pennsylvania och de läser amerikansk poesi, från Dickinson till Ashbery. Hur intressant som helst. "Marriage and the Movies: A History" är en annan kul kurs, baserad på en bok skriven av kursledaren.
 
Det bästa med MOOCs från Coursera är att allt material är nedladdningsbart, så hinner man inte följa kursen i takt med att materialet publiceras under kursens gång är det bara att ladda ner det och läsa/titta/lyssna senare. Materialet ligger dock inte uppe efter kursernas slut, så vänta inte med att ladda ner, utan gör det direkt. Just nu följer jag "Reason and Persuasion: Thinking Through Three Dialogues By Plato" och tog därför en sväng ner till Barnes & Noble vid Union Square för att hitta dialogerna i bokform. Plockade också upp annat smått och gott:
 
 
MOOCS kostar som regel ingenting men så ger de inte heller några universitetspoäng. De flesta kurser erbjuder dock en variant där man som student får något slags värdelöst studiebevis, och det tar de alltid några kronor för. Så varför ska man följa en MOOC? Jag vet inte varför andra gör det, men jag gör det för att få inspiration, viss struktur i mitt läsande/tittande (hittills inte funkat alls) och för att bara få leka student igen.

5 kommentarer:

Hermia Says sa...

Tack för tips! Har ägnat en del av kvällen åt att söka inspiration inför hösten på antagning,se..

Mrs. B sa...

Ja, MOOCs motsvarar ju inte direkt universitetsstudier, utan är något slags introduktioner eller kortare varianter av desamma. Eftersom flera tusen personer kan vara registrerade på samma kurs, är det sällan eller aldrig som känslan av att läraren ser en uppstår. Då tror jag mera på antagning.se där ju listas riktiga kurser. Vad har du inspirerats av, undrar jag?

Hermia Says sa...

Jag hade lite svårt att inspireras av antagning.se, begränsas av distans och icke-heltid. Men visst har också utbudet av kurser inom humaniora minskat rätt drastiskt? Spanar på kortkurser inom konst, litteraturvet, film. Läser lite då och då något för egen påfyllning men nu var det några år sedan sist.

Mrs. B sa...

Ja, det har absolut minskat. Flera universitet och högskolor har avvecklat sina fristende kurser - kan vara ett beslut på nationell nivå, men jag minns inte riktigt om det var så. Det är katastrofalt för både studenter (färre val, mindre specialisering) och lärare (nästan enda möjligheten att undervisa i sin forskningsinriktning). Och tråkigt för oss som vill läsa något roligt och inspirerande då och då. Lycka till i alla fall med att hitta något som passar. Om inte kan jag som sagt rekommendera MOOCs.

Hermia sa...

Ja, generellt en mycket trist utveckling för humaniora och oroande att Sv som land tappar i intellektualitet, bildning etc..