måndag, januari 18, 2016

Tematrio - Dystopier

Lyrans tematrio den här veckan är dystopier. Jag har inget speciellt intresse för genren, men följande romaner tyckte jag var smått fantastiska när jag läste dem första gången. Sedan dess har jag undervisat dem till leda. Detsamma gäller tyvärr Atwoods The Handmaid's Tale (Tjänarinnans berättelse). Letade efter mina bokexemplar, men inser att de ligger på kontoret i Sverige allihopa.
 
Först ut, David Mitchells Cloud Atlas. En roman i novellform som börjar historiskt och slutar i dystopi, eller gör den det, eftersom berättelserna avlutas halvvägs och återupptas först i andra halvan av romanen? Då har läsaren kommit full cirkel och är tillbaka i 1800-talet igen. Sedan Cormac McCarthys The Road. Nattsvart berättelse om mänsklighetens förfall. Slutligen Michel Fabers Under the Skin. Strikt talat kanske inte en dystopi (fast hur definieras en dystopi, egentligen?), eftersom berättelsen utspelas i något slags alternativt Skottland.

13 kommentarer:

Boklysten sa...

The Road har jag i bokhyllan men har inte hunnit ta itu med den ännu.

Mrs. B sa...

Om du inte redan sett filmen, strunta i den och välj boken istället. Det finns språkiga dimensioner som filmen (så klart) inte kan skildra. F.ö. en roman som är lättläst även på engelska, vilket mina studenter brukar uppskatta.

Mrs Calloway sa...

Under the Skin har jag läst och visst är Cloud Atlas filmad? tror mig ha sett den utan att ha fått så mycket sammanhang. Atwood är ju en klassiker. inte min favoritgenre

Hanneles bokparadis sa...

inte riktigt min favoritgenre

Mrs. B sa...

Mrs Calloway, alla tre romaner har filmats. Den senaste var Under the Skin, där manusförfattare och regissör gjorde ett kreativt jobb med att skildra allt konstigt som händer i boken: https://www.youtube.com/watch?v=NoSWbyvdhHw
Den film-bokombinationen kunde jag valt som del i förra veckans tematrio, slår det mig nu.
Hannele, nej det är inte en genre jag söker upp heller. Å andra sidan kan nog flera av de berättelser som gjort intryck på mig definieras som just dystopier.

Sanna sa...

Atwood är genial! Vilken uppoffrande gärning att undervisa ihjäl sina favoritböcker - du får trösta dig med att det är värt det för alla dina studenter som får del av fantastisk litteratur, även om du själv får lida för det... :)

Mrs. B sa...

Sanna, ja precis så är det. Jag och min kollega brukar försöka byta ut litteratur på kurserna bl.a. av den anledningen att vi inte klarar av att läsa vissa texter mer, men Atwoods roman passar så bra på vissa kurser att vi haft svårt att göra oss av med den. Vad ska man byta ut den mot, liksom?

Monika sa...

Cloud Atlas har jag sett som film och jag tror jag måste se om den. Det känns som att jag missade en hel del i början, då fattade jag inte vad allt gick ut på :)

C.R.M. Nilsson sa...

Jag har inte läst någon av dessa, men jag blir riktigt nyfiken på dem. Tack för tips!

Lena sa...

Cloud Atlas började jag se som film, men såg inte färdig den för jag tyckte den var dålig. Har blivit rekommenderad att läsa boken istället. Viss finns väl The Road också som film?

Robert W sa...

Har inte läst någon av dem, men spännande tips!

Helena sa...

Ha läst Vägen, men tyckte inte om den. Däremot gjorde den intryck...

Mrs. B sa...

Lena, alla tre romaner har filmatiserats.
Monika och Lena, jag har inte sett filmatiseringen av Cloud Atlas och mitt intryck är att romanen är bättre. Men jag kanske inte ska säga för mycket, för jag har ju som sagt inte sett filmen.