"Jane-Frances suggested we go to Angela's for lunch. ... Jane-Frances and Ken introduced me as 'Germaine.' 'I hope you're nothing to do with that bloody Germaine Greer,' said Angela, as she led us between shelves laden with hand-made forgettabilia." (91)
Äntligen är White Beech utläst och att det tagit tid är inte enbart Greers fel, för det här är en riktigt spännande bok, trots att den inte alltid är så välskriven. Men mer om det senare. De som vet vem Germaine Greer är associerar henne oftast med 70-talets kvinnorörelse. Hon är författare till Den kvinnliga eunucken (1970), en av periodens bästsäljare. Under senare år har hon mest varit känd för två saker: sina kontroversiella syn på transsexuella och kritiken av krokodiljägaren Steve Irwin, vars död hon skyllde på hans oansvariga sätt att handskas med vilda djur. För det senare blev hon närmast hatad i sitt hemland Australien.
Den här boken handlar inte om något av detta. Istället berättar Greer hur hon arbetat med att återställa den australiska regnskogen på en bit mark hon köpte i Queensland början av 2000-talet. Det är fascinerande läsning. Greer är superpåläst inom både botanik och kolonialhistoria och berättelserna hon vaskat fram i arkiv och botaniska verk är riktigt skrämmande. I separata kapitel skildrar hon hur européer skövlat landet på träd, utrotat djur och växter, infört nya växter som spritt sig lavinartat och fortfarande utgör ett hot mot den inhemska floran. För att inte tala om de systematiska övergreppen på landets ursprungsbefolkning. Stryknin i mjölken, någon?
Och allt hon berättar kan hon relatera till det jobb hon utför i Cave Creek, som är namnet på området hon återställer. Visst, alltför ofta nördar Greer ner sig i namn - på flora, på platser och på grupper - och då skummar jag genom texten. Det blir för mycket att hålla reda på allt, och jag önskar att hon skrivit mer om de som hjälpt henne att återställa skogen istället. Den här boken borde ändå läsas av varje australier, särskilt de som äger mycket mark, men också de som bara har en trädgård full av importerad växtlighet. Det är kanske dags för dem att tänka om. Cave Creek är idag omvandlat till en välgörenhetsorganisation med syfte att hjälpa till att bevara den äldsta regnskogen i världen. Läs mer här.
2 kommentarer:
Intressant och tankeväckande!
Eller hur? Och jag fick en himla lust att besöka Australien.
Skicka en kommentar