söndag, juni 05, 2016

"Stormswift" och "Merlin's Keep" - Madeleine Brent

Stormswift (1984) och Merlin's Keep (1977) är romance - och bra sådan. Författaren Madeleine Brent är pseudonym för Peter O'Donnell, mannen bakom Modesty Blaise, och han följer troget romance-genrens regler i båda berättelserna; vad han gör inom ramarna är mer intressant. I båda fallen är huvudpersonen en ung kvinna av engelskt ursprung, som av diverse omständigheter växer upp i Afghanistan (Stormswift) respektive Tibet (Merlin's Keep). Kvinnorna räddas från ganska miserabla omständigheter av engelsmän som befinner sig i trakten av helt andra orsaker. Så börjar kvinnornas resa tillbaka till Storbritannien, på jakt efter sina rätta identiteter. Och där ballar det plötsligt ur, på ett bra sätt, när Brent äntligen sätter konventionerna på prov.

Att studera omslagen ger ingen vink om vad romanerna handlar om. De ser ut som alla andra romance-omslag. I Stormswift väver Brent ihop huvudpersonens öde med de misslyckade engelska invasionerna av Afghanistan. När Jemimah återvänder till Storbritannien för att återta sitt arv, upptäcker hon att någon som kallar sig vid hennes namn redan tagit det i besittning. En Judy och Punsch-show blir något oväntat hennes räddning och när hon dessutom kärar ner sig i någon helt annan är mannen som räddade henne i romanens början, då blir det riktigt underhållande.

Merlin's Keep utspelas i Tibet, en plats Brent beskriver som extremt vidskeplig. Också här återvänder den kvinnliga huvudpersonen till Storbritannien, och där introducerar Brent en "mesmerizer", dvs en slags magiker eller hypnotisör, som så klart visar sig ha något att göra med en profetia uttalad i just Tibet. Här är hotet övernaturligt och lite fånigt blir det. Tänk vissa av Mary Stewarts romaner. Påminner lite om W. Somerset Maughams The Magician, men mer underhållande.

För den som inte läst romance tidigare är Madeleine Brent en bra introduktion, men också ett tips för luttrade romance-läsare som inte upptäckt Brent ännu. Själv hamnar jag någonstans mittemellan. Bör väl sägas också att det här är romance utan sex, men det betyder inte att huvudpersonerna är oskulder. Redan där utmanar Brent konventionerna. Hoppas bara på att så småningom få lite mer input om Brent från Romancepodden.

1 kommentar:

Hanneles bibliotek sa...

intressant, kände inte till