måndag, maj 30, 2016

Tematrio - Paris

Lyran verkar vara på väg till franska huvudstaden och det bestämmer veckans tema. Böcker om Paris (och till viss del övriga Frankrike) tar upp en bokhylla här. Så egentligen omöjligt att välja. Här dock en tre rekommendationer med extra lästips:
 
1. Först det självklara valet: Émile Zolas Damernas paradis (Au bonheur des dames) (1883) - underbar roman om uppkomsten av Paris (och därmed världens) första varuhus. Zolas bästa i romanserien Rougon-Macquart. Förlagan till romanens varuhus sägs vara Le Bon Marché. Läs mer här.
 
F.ö. betydligt bättre än tv-serien som endast är löst baserad på romanen. Efteråt kan man med fördel läsa en annan Paris-roman från Rougon-Macquart: Hallarna (1873), och sedan leta upp Tore Johnsons Hallarna i Paris (1967).

2. Ernest Hemingway: En fest för livet (A Moveable feast) (1964). Hemingways memoarer om amerikanskt expat-liv i Paris på 1920-talet. Skvallrig och macho. Har skrivit mer om boken och att äta i Paris här.
 
Paris Was a Woman (1995) är både både film och bok om de amerikanska kvinnor som var i Paris samtidigt som Ernest. Paula McLains The Paris Wife (2011) skildrar samma period och personer men skönlitterärt. För den som inte kan få nog av berättelser skrivna av amerikaner i Paris, här en länk till parisisk chick-lit. Kanske inte helt aktuell längre för det skrivs ju sådana romaner stup i kvarten.
 
3. David Foenkinos Nathalie - En delikat historia (La délicatesse) (2009) läste jag på franska och tyckte: jätterolig. En fransk bagatell med svensk koppling. Filmversionen är okej, men Foenkinos humor och litterära referenser som bortblåsta. Läs mer här
 
Andra bra Parisbaserade verk av franska författare är t.ex. Simone de Beauvoirs Mandarinerna, som nyligen översatts av Åsa Moberg, Patrick Modianos De dunkla butikernas gata och nästan allt av Françoise Sagan.

11 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Solas bok hade jag tänkt ta med, fantastisk tv-serie!

Hanneles bibliotek sa...

Émile Zola skrev jag väl... har boken i bokhyllan.

Sanna sa...

Jag läste en mycket skum satir (?) på Zola, Au bonheur des ogres ("Trollens paradis") av Daniel Pennac. En oerhört skruvad roman om ett varuhus som anställer en man som syndabock för alla defekta varor de säljer. Helknasigt.

Hanneles bokparadis sa...

nyligen, för en månad sedan, lyssnade jag på Åsa Moberg när hon berättade om Mandarinerna, hon översatte den typ 1992 - och det var inte nyligen...

Monika sa...

Boken om Nathalie har jag inte läst, men jag har sett filmen :)

Robert W sa...

Intressanta tips. Har bara läst en av alla de böcker du nämner.

Mrs Calloway sa...

Paula McLains bok har jag läst. inte jättebra, men ändå en tidsbild och en icke så smickrande bild av Hemingway

Boklysten sa...

Jag som älskar Zola har helt missat Damernas paradis, så den måste jag leta rätt på nu och läsa. Tack för tips!

Mrs. B sa...

Tack för alla kommentarer!
Hannele, jag tycker bättre om romanen är serien, delvis för att de ändrade platsen från Paris till London och andra saker som var annorlunda. Och visst har du rätt att Mandarinerna är en "gammal" (nåja) översättning. Den utgavs bara igen av Norstedts (?) 2013.
Sanna, Pennac låter ju jättekul, var den det?
Monika, jag hoppas verkligen att översättningen av Nathalie är bra, för et är originalet.
Robert, vilken då? undrar jag så klart
Mrs Calloway, håller med om att McLains roman inte håller så hög klass, men som kontrast till Hemingways memoarer är den intressant.
Boklysten, men då har du något att se fram emot, för den är så bra (däremot ser jag i mitt gamla inlägg att jag faktiskt tydligen inte alls var så förtjust i Hallarna som jag antyder här).

Anna sa...

Hemingway och Zola dök upp i mina bonustitlar också :-) Men Nana, i mitt fall - jag älskar den. Har inte läst din ännu, men känner förstås till den.

Lena sa...

Har inte läst någon. Men Nathalie har jag som film. Har dock inte sett den.