onsdag, mars 22, 2017

"Get in Trouble" (2015) - Kelly Link

I Kelly Links värld upptäcker alltfler människor att de har superkrafter som de inte alltid önskat sig, reser uttråkade och stenrika Valley girls pyramider i sitt namn, har vissa personer två skuggor eller berättar spökhistorier som sedan realiseras. Ändå handlar novellerna i Get in Trouble om helt vardagliga problem, små händelser utan betydelse för andra än de direkt inblandade: en tonåring bär på en hemlighet hon inte berättar för sin till-och-från-pojkvän, två personer som träffats online bestämmer sig för att träffas IRL men åtminstone en av dem inte är den hon utgett sig för att vara, besättningen på ett rymdskepp har förlorat kontakten med sitt systerskepp och kanske med verkligheten. Det sista problemet är nog inte av den vardagliga sorten, förresten. 

Mer generellt kan Links noveller sägas handla om människor som på olika sätt försöker fly sin mediokra tillvaro till förmån för något bättre, eller i alla fall annorlunda, men en sådan beskrivning förmår inte skildra det bubblande rus som uppstår vid läsningen. Varje berättelse är ett miniuniversum som jag vill stanna kvar betydligt längre i än vad Link tillåter. Jag fann det också omöjligt att läsa mer än en novell i taget. Varje avslut innebar ett slags uppvaknande, som krävde en reorientering tillbaka till verkligheten. Sällan har jag läst en roman eller novellsamling med ett så lämpligt omslag (se bild). Att Link så lyckas förtrolla läsaren i varenda novell är beundransvärt. Kanske är jag extra påverkbar eftersom jag sällan läser den typ av fiktion Link skriver. Den kan bäst definieras som realistisk magi snarare än magisk realism. Flera av novellerna ("The Summer People," "Secret Identity," "Light") har hemsökt mig i dagar och jag längtar efter att få läsa om dem.

2 kommentarer:

Joelinda sa...

Jag läser inte heller den här genren ofta (knappt någonsin...), men just Kelly Link är jag stormförtjust i. Tycker man sugs in i hennes noveller, som alla är som egna små världar. Oerhört duktig på att trolla fram stämningar på några få sidor!

Mrs. B sa...

Precis så, du beskriver det på pricken. Jag undrar om det är du som skrivit om den här samlingen tidigare? Jag vet att jag läste om den i en blogg, men jag hittar det inte. Ser att du lovordat hennes samling Pretty Monsters.