fredag, juli 20, 2018

sommarläsning - om städer II

Nästa bok i min stadsläsning är Jonathan F. P. Roses The Well-tempered City (2016) 

När Rose inte skriver böcker sysslar han med s.k. urban planning, för att i samråd med olika organisationer förbättra stadsmiljön i existerande och nya städer. 
 På tal om stadsliv skördar jag nu blåbär på altanen. En handfull ner i den grekiska yoghurt med ringlad honung som jag äter varje morgon sedan Greklandsvistelsen. 
 Igår hittade jag också den största geting jag någonsin sett. Den låg död på altanen men jag vågade mig först inte fram utan tog en bild med zoom istället, därav den lite dåliga bildkvalitén. Den är ca 2,5-3 cm lång och efter lite googlande kom jag fram till att det måste röra sig om en s.k. cicada killer och att den så gott som aldrig sticker människor. Cikador, däremot, gör bäst i att hålla sig undan.
Natur och stad i bästa och värsta (?)  kombination.

6 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Trevligt att vi på kontinenters avstånd äter samma grekiska youghurt med honung. Även för mig en tradition från alla mina Greklandsresor. Men dina blåbär är amerikanska, mina är svenska, frysta och tinade, och ätes endast till fjällfil, som är den godaste filen vi har, eftersom fjällen är det vackraste vi har ; )
Nu borde jag plocka blåbär själv, men orkar inte med alla resor ut till någon skog. Inte just nu. Senare.

PS: Jag beundrar hur mycket och fort du läser.
Men getingar ska man inte vara rädd för, de ska man bara vifta bort, som min mormor sa. Det har funkat hittills. Och det är definitivt slut på de barbariska åren då man ställde ut något sött på verandabordet för att getingarna skulle gå ner sig där. Vi behöver varje insekt vi kan få, insikt höll jag på att skriva. Hej!

Hanneles bokparadis sa...

hoppas dessa getingar är snälla

Mrs. B sa...

Å svenska blåbär går ingenting upp emot. Syrligare och så blir tungan vackert röd-blå när man äter dem! Men man får ta vad man har. Getingar, bin och humlor är jag normalt inte alls rädd för, det var mest storleken på den döda rackaren på altanen som avskräckte. Jag har med viss oro noterat att jag har betydligt färre flygfän i trädgården är förra året, men det beror nog mest på att ajg har färre blommande växter i år. I alla fall så hoppas jag det. Vad som tagit död på getingen på altangolvet vet jag inte, men det var inte jag!

Jo, Hannele, getingen på bilden är tydligen väldigt snäll. Hannarna kan flygbomba en, men sticker inte. Istället hoppas de på en kärleksstund, de stackarna.

em sa...

Fast i år får man ta till andra bär, eller köpeblåbär, istället för de vilda. Ety det är glest mellan de pyttesmå blåbären i år - jag ville så gärna ha blåbär till min yoghurt så jag plockade trots att det tog ungefär en halvtimme att få till en knapp dl.
Märkligt nog tycks hallonen inte lida av torkan - det finns massor.
Boken verkar intressant!
Margaretha

Hanneles bokparadis sa...

vi plockar amerikanska blåbär i vår trädgård.

fani fani sa...

Big Lots! Customer Satisfaction Survey