lördag, maj 31, 2008
Sue Grafton - "B is for Burglar"
torsdag, maj 29, 2008
Europa på engelska
onsdag, maj 28, 2008
Mary McCarthy - "The Group"
Slutsats: jag gillar. Precis som jag hoppades är The Group en något intellektuellare version av Valley of the Dolls. Snabba kast mellan de olika kvinnornas liv gör att det aldrig blir tråkigt. Ibland önskar jag att McCarthy stannade lite längre hos en viss karaktär, men oftast är jag tacksam för perspektivbytet. För de åtta kvinnornas drömmar och förhoppningar slår sällan in. Den snobbiga naivitet som kännetecknar deras Vassar-ideal övergår i resignation, socialrealism och (i ett fall) mental kollaps. Det hade blivit en tyngre och deprimerande bok om vi fått veta mer. Jag misstänker att McCarthy inte tyckte särskilt bra om sina karaktärer men hon verkar sympatisera med dem som grupp. När hon beskriver deras svårigheter på arbetsmarknaden och hjälplösheten inför en okänslig manlig läkarkår påminns man om att hon skrev romanen 1954. Fläkten av en annalkande kvinnorörelse anas utan att det blir dogmatiskt. Som tidsbestämd socialkritik inlindad i glanspapper fungerar The Group utmärkt.
John Bergers "Ways of Seeing"
Del 1 (1/4):
tisdag, maj 27, 2008
Vad läser Art Garfunkel?
En annan farbror, förlåt, man som listar sina böcker på nätet är Michael Parker. Nej, han är inte f.d. musiker (vad jag vet). Han tycker bara om att läsa. Och det har han gjort mycket och länge, precis som Art. Till skillnad från Arts ganska konventionella lista är Michael Parkers full av ovanliga och oväntade lästips. Han kommenterar också det han läst. Det gör inte Art, vilket nog är lika bra.
söndag, maj 25, 2008
Litterära artikeltips
Josef Fritzl får en onekligen att tänka på John Fowles roman Samlaren (The Collector). Men det finns fler litterära förlagor till källarhelvetet, som den här artikeln kan berätta. Hm, liknande artiklar nämner aldrig V. C. Andrews, som iallafall jag läste som 12-åring. Hon skrev minsann också om incest och undangömda barn (på vinden)!
Och sist en bokgruppsartikel om Edith Whartons vackra och sorgliga roman House of Mirth. Romanen handlar om betydelsen för en kvinna att gifta sig och gifta sig väl. Men har den någon relevans idag? Det tycker författarna till artikeln och förklarar varför genom referenser till Sex and the City och den mer tidlösa ämneskombinationen kärlek och pengar.
Långa lata böcker i hängmattan
Selma Lagerlöfs Löwensköldscykel (Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld, Anna Svärd), där en förbannelse vilar över familjen Löwensköld. Het kärlek, ond bråd död och övernaturligheter i värmländsk miljö. De starka kvinnorna Charlotte och Anna ställs mot svaga män.
Agnes von Krusenstjernas släktroman Fröknarna von Pahlen (Den blå rullgardinen, Kvinnogatan, Höstens skuggor, Porten vid Johannes, Älskande par, Bröllop på Ekerud och Av samma blod) är en annan svensk klassiker. För tiden vågade ämnen som incest, homosexualitet och otrohet skildras i svensk herrgårdsmiljö. Krustenstjerna har f.ö. skrivit flera romanserier.
Cora Sandels Alberteserie (Alberte och Jakob, Alberte och friheten och Bara Alberte) var min största läsupplevelse förra året. Underbar och nattsvart skildring av norska Albertes självförverkligande, som jag snart läser om. Tunn strimma ljus i varje romandel uppväger precis hopplösheten.
Ungerska Agota Kristofs trilogi Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen (finns bara på engelska i butiken, sök på bibliotek för svensk översättning): Europeisk historia, andra världskriget, berättas via två bröder. Språket speglar den splittrade verkligheten.
Anthony Powells serie A Dance to the Music of Time i tolv delar (A Question of Upbringing, A Buyer's Market, The Acceptance World, At Lady Molly's etc.). Brittisk samhällsskildring från mitten av 1900-talet. Den här serien har jag inte läst men tänker påbörja till höst. Se där, jag tänker redan på hösten.
Någon som har fler tips på bokserier?
lördag, maj 24, 2008
Faulks, Sebastian Faulks
fredag, maj 23, 2008
Vadå Sommarläsning?
torsdag, maj 22, 2008
Edith och Zelda
Ville också beställa följande titlar men med tanke på hur långsamt jag läser väntar jag lite:
Muriel Barbery: L’élégance du hérrisson (The Elegance of the Hedgehog) Om vänskap mellan kultiverade portvakten Renee och rik men olycklig 12årig flicka i huset. (amatörövers. här)
Karine Reysset: Comme une mère En äldre kvinna förlorar sitt barn kort efter förlossningen. Då stjäl hon barnet från den unga kvinnan i sängen bredvid.
Tatiana de Rosnay: La mémoire des murs Pascaline flyttar in i ny lägenhet men känner snart att hon inte är ensam. Tragik spökar och Pascaline blir besatt.
Christophe Dufosse: L'heure de la sortie (School's Out) Lärare tar över klass efter att kollega begått självmord. Men allt är inte som det ska vara i den konstiga klassen.
Jean-Claude Izzo: Les marins perdus (The Lost Sailors) Sjömän på land utvecklar vänskap medan de väntar på båt. Fransk noir som utspelas i Marseilles hamnkvarter.
(Smyg)läsningar i kollektivtrafiken
onsdag, maj 21, 2008
Posy Simmonds
Min personliga favorit bland hennes böcker är just Gemma Bovery, en pastisch på välkänd fransk roman: Vilsna Gemma träffar triste men pålitlige Charles (!), tröttnar på London och övertygar honom att flytta till rustik stuga i Normandie. Men den franska drömmen infinner sig inte. Under observation av den lokale bagaren Joubert inleder hon ett nytt, hemligt förhållande. Precis som i förlagan slutar det tragiskt, men inte som man först tror. Förutom att Simmonds teckningar är ljuvliga, växlar hon skickligt berättarperspektiven i boken; Jouberts "frangelska" kommentarer blandas med Gemmas hemliga dagboksanteckningar. Posy Simmonds böcker är perfekta för: serieälskare, frankofiler, samt beundrare av Stella Gibbons och Dodie Smith.
Upper East Side
"Austerlitz" - W. G. Sebald
Istället undrar jag över något helt annat. Texten i Sebalds roman är fortlöpande, utan kapitel- eller paragrafindelningar. Den bryts bara av fotografier som också nämns i berättelsen. Men vad kom först: fotografierna eller berättelsen (hönan eller ägget)? Reste Sebald runt i Europa och tog bilder samtidigt som han skrev, eller tog han bilderna när boken redan var skriven? Det verkar omöjligt. Tog han kanske bilderna först och skrev berättelsen efteråt? Vet inte varför jag hakat upp mig på de här frågorna, men de är vad jag tagit med mig från läsningen—och det kan man förstås tolka precis hur man vill.
Nästa bok i bokprojektet är Jonathan Franzens The Corrections. Hoppsan, den boken har jag påbörjat en gång förut och lagt ner. Får se vad jag tycker nu. Då tyckte kritikern James Woods att den var "hysteriskt realistisk" och det menade han inte som en komplimang.
måndag, maj 19, 2008
Elizabeth Hardwick och Mary McCarthy
söndag, maj 18, 2008
"Welcome to Hard Times" - E. L. Doctorow
Jo, jag gillar den här boken, trots att karaktärerna känns igen från otaliga böcker och filmer och inte utvecklas nämnvärt under historiens gång. Doctorow vet hur en bra historia ska berättas och har en uppfriskande antiheroisk attityd till de klassiska västern-ämnena ondska, feghet och nybyggaranda. Dessutom präglas berättelsen av riktig galghumor, vilket nog inte framkommer av min beskrivning ovan. Den ger också det där svepande, episka intrycket av amerikansk västernkultur som man ofta får på film och som jag är mycket förtjust i. Konsten att berätta en bra historia delar Doctorow för övrigt med liknande populär-litterära amerikanska författare som John Irving, William Styron och Anne Tyler. Läser man dem tycker man nog om den här författaren också (skrivet med reservation, eftersom jag bra läst två av hans romaner). Slutligen, Welcome to Hard Times är en historisk roman och den verkar många (?) ha svårt för. Är man alldeles allergisk mot genren ska man nog undvika hans böcker som i samtliga fall är just historiska romaner. Om man däremot gärna läser författare som Mark Twain och Alex Haley får man nog ut något bra av Doctorow också.
lördag, maj 17, 2008
"The Ministry of Pain" - Dubravka Ugrešić
Ugrešić har skrivit en jättefin bok som ställer ordentligt smärtsamma frågor om kultur, minne och identitet. Jag mådde ganska dåligt när jag läst färdigt. Den isolering och känsla av overklighet som romanen framkallade hos mig blir mångfaldigt förstärkt av att hemlandet i boken är en plats där identitet och kulturtillhörlighet ställts på sin spets. Jag känner ändå väl igen nostalgin för (i mitt fall svensk/a) litteratur, folkvisor och barnkammarrim. Sorgen över att det språk man växt upp med inte längre är självklart, att det förpassats till det förflutna, präglar romanen. Fast man behöver inte vara i nationell exil för att uppleva något liknande. Det räcker med att flytta från sin hemstad för att inte längre känna igen sig (själv) när man återvänder. I Tanjas fall kompliceras känslorna av frågor om de efterlevandes skuld och ansvar, samt regionens framtid. Romanen slutar i ett katarsiskt raseri som antagligen välbehövlig motvikt till den personliga försoning Tanja genomgår på de sista sidorna. Kanske kommer den försoningen lite plötsligt, men det är ingen allvarlig invändning. Trots (eller egentligen just därför) att jag mådde pyton rekommenderar jag varmt Ugrešićs roman.
p.s. i Titlepage.tvs avsnitt fem medverkar ännu en författare från Balkan, Aleksandar Hemon, vars bok The Lazarus Project verkar jättespännande.
onsdag, maj 14, 2008
Nu ger jag upp
Titlepage.tv
tisdag, maj 13, 2008
Hämnd i bokform
Självbiografiska romaner är praktiska verktyg för hämnd. När Carla Bruni dök upp bredvid den franske presidenten kastade jag mig över romanen Rien de Grave (Nothing Serious). Författaren Justine Lévy kallar den plastikopererade fotomodellen i boken för en Terminator. Först förför hon svärfadern, sedan Lévys (förlåt, huvudpersonens) man. Allt baserat på verkliga händelser, med Bruni i rollen som Schwarzenegger. Mina sympatier uteblev dock. Huvudpersonen är irriterande självgod och omogen fram till makens svek, vilket förvandlar otrohetshistorien till en rätt ointressant éducation séntimentale (Ja Lévy, kärlek är faktiskt svårt). Boken passar nog bäst för den tonåring som fått hjärtat krossat för första gången. På tal om: när Cécilia Sarkozy lämnade sin dåvarande presidentman för en annan, skrevs en biografi som sedan drogs tillbaka. Författaren Valérie Domain blev sur och skrev om boken i romanform: Entre le coeur et la raison. Den vill jag fortfarande läsa trots skilsmässor och nya giftemål.
måndag, maj 12, 2008
Ljuvliga växtzon (närbild)
Ja, ja, bilder på blomster är tråkiga, men inte för mig. du Maurier skriver också om hortensior, en riktig tantblomma som jag älskar och snart blommar på min balkong. Då blir det fler bilder...
Franska thrillers och spänningsromaner
För verkligt frankofila deckarentusiaster rekommenderas dessutom följande: Emile Gaboriaus tidiga polisroman L’Affaire Lerouge (The Widow Lerouge) vilken publicerades som följetong 1864. Maurice Leblancs böcker, vars hjälte Arsène Lupin ibland kallas för Frankrikes motsvarighet till Sherlock Holmes men faktiskt är tjuv. En mer hänsynslös anithjälte är Marcel Allain och Pierre Souvestres Fantômas. Där Lupin drar gränsen vid mord, har Fantômas inga sådana skrupler. Böckernas älskades av bland andra Appolinaire och Magritte, men var hittar man dem idag? Surrealisten Léo Malets böcker utspelas i olika arrondisséments (det gör även Victor Legis-serien nämnd ovan). Hans inspiration var (franska) deckarens ursprungstext, Euègene Sues kriminalföljetong Les Mystères de Paris. Och slutligen, en amerikansk version av arrandissémentdeckaren, Cara Blacks Murder in the Marais/Montmartre/Clichy etc. vars miljöbeskrivningar är underbara men huvudperson rätt outhärdlig.
fredag, maj 09, 2008
Bästsäljare i Frankrike
Följande böcker sålde bäst i Frankrike perioden 17 mars - 13 april 2008:
1. Anna Gavalda: La consolante (S)
2. Stieg Larsson: Millénium (t. I) (S)
3. Stieg Larsson: Millénium (t. II) (S)
4. Katherine Pancol: La valse lente de tortues (S)
5. Stieg Larsson: Millénium (t. III) (S)
6. François Léotard: Ça va mal finir (F)
7. Annie Ernaux: Les années (S)
8. Harlan Coben: Dans les bois (S)
9. Muriel Barbery: L'élégance du hérisson (S)
10. Jean Tuelé: Le Montespan (S)
11. Russell Banks: La Réserve (S)
12. J.R.R. Tolkien: Les enfants de Húrin (S)
13. Marie-Monique Robin: Le monde selon Monsato (F)
14. Aldo Naouri: Eduquer ses enfants (F)
15. Cormac McCarthy: La route (S)
16. Daniel Pennac: Chagrin d'école (F)
17. François de Closets: Le divorce français (F)
18. Patricia Cornwell: Registre des morts (S)
19. Armistead Maupin: Michael Tolliver est vivant (S)
20. Simone Veil: Une vie (F)
Och franska pockettoppen:
1. Harlan Coben: Promets-moi (S)
2. Katherine Pancol: Les yeux jaunes des crocodiles (S)
3. Marc Levy: Les enfants de la liberté (S)
4. Patricia Cornwell: Sans raison (S)
5. Eric-Emmanuel Schmitt: L'enfant de Noé (S)
6. Anna Gavalda: Ensemble, c'est tout (S)
7. Jonathan Littell: Les Bienviellantes (S)
8. Anna Gavalda: Je voudrais que quelqu'un m'attendre (S)
9. Khaled Houssini: Les cerfs-volants de Kaboul (S)
10. Jean Tuelé: Le magasin des suicides (S)
S=Skönlitteratur
F=Fakta
(Källa: Lire)
onsdag, maj 07, 2008
Ännu ett bokförlag
Midnattspressen
Ser inte träden för skogen
tisdag, maj 06, 2008
Veckans bokhandel
The French Bookshop, 28 Bute Street, SW7
Minimal lokal med acceptabelt utbud av franska klassiker och bästsäljare. Här hittar man mode- och nyhetsmagasin som Marie France, L'Express och Paris Match, samt tidningar skrivna på lättare franska för språkstudenter. Regelbundna författarkvällar anordnas också. 8 maj besöker Marc Levy, vars debutbok blivit Hollywoodfilm.
Au Fils Des Mots, 19 Bute Street, SW7
Utbudet liknar det i The French Bookshop. Dock rymligare lokal och dessutom viss specialisering på barnböcker och seriemagasin för barn och vuxna (inkl. manga). Anordnar också författarkvällar och tillfälliga utställningar.
Köpte:
Benoîte et Flora Groult: Journal à quatre mains (£ 7.05)
Alain Robbe-Grillet: La jalousie (£ 12.50)
Benoîte Groult har skrivit romanen Saltstänk på huden som bor hemma i min mammas bokhylla. Tillhör mitt antibibliotek och väntar alltså på lästur. Vad tycker ni som någon gång läst den boken? Har visst filmats också.
När kommer mitt exemplar?
"Regissören" - Alexander Ahndoril
Inser också att jag inte sett Nattvardsgästerna, fastän jag äger en kopia. Trycker in kassetten i min antika videospelare. Filmen heter Winter Light på engelska. Nästan mer passande. Som grått vinterljus avslöjar Bergman karaktärernas svagheter. Det är obarmhärtigt, mörkare än jag föreställde mig och ganska kort. Den enkla skönheten i Nykvists skugglösa bildsekvenser och det som blir kvar efter alla lågmält onda, arga, förtvivlade ord—det som inte går att säga—är den välbehövda tröst man som tittare bär med sig efteråt. Det är mycket vackert.
måndag, maj 05, 2008
Måndagsfilm
Même les pigeons vont au paradis par Samuel Torneux
söndag, maj 04, 2008
Engelsk klassiker
(Hotet om) förändring och vad det gör med ett samhälle intresserar Gaskell. Hennes mest kända roman Cranford är ett underbart porträtt av en engelsk småstad i mitten av 1800-talet, dominerad av självständiga, medelålders kvinnor. I North & South (min favorit) kontrasterar hon samma småstadsliv med det framväxande industrisamhället i norra England. Gaskell är kritisk till barnarbete och fabriksarbetarnas livsvillkor. Samtidigt beundrar hon framåtsträvandet och entreprenörsandan hos fabriksägarna. De tillhör en ny generation som ska göra rent hus med det gamla, aristokratiska England. I kärlekshistorien mellan idealistiska prästdottern Margaret Hale, nyss uppflyttad till industristaden Milton, och fabriksägaren John Thornton får konflikten närhet och nerv. Det är Stolthet och fördom med det Edward Said saknade hos Austen: ett historiskt och politiskt sammanhang. Wives and Daughters har jag inte läst men hoppas göra det innan jag ser serien (missade avsnitt eftersom jag inte ägde en tv). Har serierna visats på svensk tv ännu? Om inte, sker det nog snart. I väntan: läs böckerna.