onsdag, maj 07, 2008

Midnattspressen

Tråkigt att franska inte är mitt första- eller ens andraspråk. Då skulle bl.a. fler böcker från franska bokförlaget Les Éditions de Minuit stå i mina hyllor. Omslagen är de stiligaste som finns. Blå text (författare och titel) på vit bakgrund omgivet av en tunn blå ram. Ett m och en stjärna representerar förlaget, det är allt. Ingen baksidestext, inga grälla omslag. Likt Konsums blåvita produkter, faktiskt. Demokratiskt också. Varje bok omges av samma mystik. Ingen författarpresentation eller blurb (sv?) som leder den tvekande läsaren in i texten. Som förklarar och lovar. Istället förväntas läsaren vara vuxen läsuppgiften och kanske ha läst på innan. Inte så praktiskt. Nej, men mycket vilsamt för ögat.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Framför allt så undrar man ju varför inte fler förlag satsar på en mera sammanhållen stil. Nu designas ju de flesta omslag helt oberoende av varandra, och varje bok marknadsförs var för sig. För småförlagen väljer jag ofta böcker just efter viket förlag som boken getts ut på.
Läser man t ex tidskriften SvB:s underbara artikel om bokförlaget Bakhåll i Lund så kan man ju knappast undgå att undersöka deras utgivning:


http://www.svb.se/SvB_papper/2005/Nummer_12/87989

Mrs. B sa...

Vilken underbar artikel, tack kurt! Och ja, man blir nyfiken. Den här länken måste jag lägga upp så att fler kan läsa om Bakhåll.