måndag, juni 30, 2008

Zolas Paris

"...this shop which had suddenly appeared before her, this building which seemed so enormous, brought a lump to her throat and held her rooted to the spot, excited, fascinated, oblivious to everything else. The high place-glass door reached the mezzanine floor and was surrounded by elaborate decorations covered with guilding..."
Émile Zola, The Ladies' Paradise (Au bonheur des dames) 1883.

Tillbaka efter lång, härlig helg i franska huvudstaden. Jag hade planerat vissa bokköp, att hitta svarta gummiskor från Bensimon och kanske en fin kanvasväska för mathandling hemma i London. Mao, en ganska blygsam lista. Efter lunch och eftermiddagspromenad till och fika vid Place des Vosges på fredag (dag 1) sov Mr. B middag. Eftersom jag läste och absolut älskade Zolas roman Damernas Paradis förra året, gjorde jag under tiden ett återbesök på Le Bon Marché, Paris motsvarighet till NK. Det var tur att jag gjorde det för i källaren ligger en bokavdelning, vilken var den enda bokhandel jag hann in i under helgen. Sedan åkte jag upp- och nerför varuhusets rulltrappa och försökte föreställa mig hur det måste ha sett ut när allt var nytt. Sommarrean var i full fart och jag hittade fina, men fortfarande hutlöst dyra kanvasväskor som därför fick ligga kvar. Le Bon Marché sålde inte Bensimon, men jag äger redan sex par (dock inte svarta) så det gjorde inte mycket. Steg också in i ett moln av Carons sensuella Tabac Blond och kunde sedan inte sluta inandas min egen hud. Åkte tillbaka till hotellet, väckte Mr. B och intog nostalgimiddag på Au Pied de Cochon. Den klassiska restaurangen ligger på gata i anslutning till hallarna och vad passade bättre än att påbörja Zolas The Belly of Paris (Le Ventre de Paris), eller just Hallarna på svenska?
p.s. rekommenderar Oxford World's Classics annoterade utgåvor av Zola.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Åhh! Jag känner att jag måste trycka in en Zola-period i mitt lässchema alldeles strax. Så rasande underbart!

Sorry about the shoes ;)

Mrs. B sa...

Bensimon är egentligen värdelösa, ger mig blåsor *under* fötterna. Men de är så somriga och lätta att jag alltid förlåter dem.

Anonym sa...

Jag hade aldrig hört talas om dem förrän idag, men guess what - såg dem på rea för 99 spänn på lunchen! De såg mkt obekväma ut.

Har f.ö. dregglat hela dagen över mitt kommande Zolaprojekt. Tack för inspirationen!

Mrs. B sa...

Kul med Zola! Hoppas du inte har något emot långa och ingående beskrivningar av varor, mat, fysik etc. T.ex. The Belly of Paris var en eg. mest en katalog av Zolas synintryck. Ibland hoppar jag över, men har man inte bråttom är det ganska skönt att låta sig förföras av orgier i färg, form, lukter mm.
Rekommenderar särskilt Damernas Paradis och Konstnärsliv. Dock *inte* Drömmen, som var en riktig stinker.

Kurt sa...

Bensimon? Jag trodde att man "kugge" ha foppatofflor med pins på nu?

Mrs. B sa...

Kurt: barmhärtigt nog inte en enda foppatoffla (med eller utan pins) synlig i Paris. Däremot Bensimon på både män och kvinnor.

Anonym sa...

Tack för Zola-tips! Kände mig lite stressad av att inte veta var jag skulle börja. Det får bli ett långdraget projekt bredvid Proust, mina två små herrliga parhästar helt enkelt.