onsdag, juli 09, 2008

Tårar på plattformen

Leta fram näsdukarna, det handlar om omöjlig kärlek. I David Neals Brief Encounter möts en man och en kvinna i väntrummet på en sliten tågstation. De är gifta på var sitt håll men blir förälskade i varandra, bara för att inse det omöjliga i situationen. Också av Neal: Summertime där Katherine Hepurn faller för gift man. Ett technicolorerat Venedig bildar bakgrund till Hepburns kanske bästa insats någonsin. Avslutas med tårfyllt avsked på - stationen, så klart. I Vittorio di Sicas Indiscretion of an American Wife, också kallad Stazione Termini, är rollerna omvända. Montgomery Clift är ung italiensk man förälskad i gift amerikanska som lämnar honom. Hela dramat utspelas på tågstation i Rom.

I samtliga filmer blommar utomäktenskaplig kärlek, vilken hotar men aldrig ändrar det existerande familjearrangemanget. Var bättre kan dessa tillfälliga, tragiska romanser spelas upp än på tågstationen, där främlingar möts och lika naturligt skiljs igen? The Guardian listar de vackraste stationerna i världen men har glömt en av de finaste, Union Station i Washington D.C.:

1. St. Pancras, London (1887)
2. Grand Central Terminal, New York (1913)
3. Santa Maria Novella, Florens (1934)
4. Helsinki Central, Helsingfors (1919)
5. Lahore Railway Station, Lahore (1862)
6. Union Station, Los Angeles (1939) - oj, oj!

Andra stationer som borde varit med på listan? Här iallafall fler filmer där tågstationer och tåg spelat roll.

3 kommentarer:

Kurt sa...

Den enda järnvägsstation vad jag vet som är med på UNESCOs världsarvslista är ju The Chhatrapati Shivaji Terminus. Men den är ju mest berömd för sin yttre arkitektur:

http://en.wikipedia.org/wiki/Chhatrapati_Shivaji_Terminus

Erika sa...

Åh, Brief encounter är en av de finaste kärleksfilmerna jag vet! Så sorglig... Sarah Waters har nämnt den som viktig inspiration till sin roman Nattvakten.

Några tågfilmer jag kommer att tänka på är bl.a. Mordet på orientexpressen och Hitchcock-filmen North by northwest.

Mrs. B sa...

Kurt: den är jättefin och gills visst.

Erika: kände inte till Waters roman, tack för tipset. Har fått för mig att jag inte tycker om hennes böcker (fast jag inte läst någon), men kommer att provläsa Nattvakten i bokhandeln.

Det är något romantiskt med tåg, t.o.m. i annars irriterande filmer som The Darjeeling Limited, vilken jag nyligen såg.