onsdag, juli 23, 2008

Michael Cunningham "The Hours"

Mitt bokprojekt går ut på att läsa böcker som stått olästa i bokhyllan alltför länge. Jag baserar urvalet på listan 1001 böcker att ha läst innan du dör. Och nej, jag äger verkligen inte alla titlarna, men säkert närmare 300 av dem. Och av dem är hälften fortfarande olästa. Iom projektet hoppas jag ändra på det. Hittills har jag hunnit med 12 böcker...

Nej, det gick inte. Filmversionen tog överhanden och stoppade alla försök att ta till mig Cunninghams bok på dess egna villkor. Om det överhuvudtaget är möjligt med en bok som baseras på en annan roman. För med varenda mening Cunningham lånar från Virginia Woolf flöt inte bara filmen utan också Mrs Dalloway upp och lade sig som ett tolkningsfilter över handlingen. Jag tror nog att The Hours är mycket bra, men kan inte säga det bestämt eftersom den i mitt fall blandas ihop alltför mycket med en underbar film och en närmast hypnotisk Woolf-roman. Nästa bok i projektet är Barbara Kingsolvers The Poisonwood Bible.

5 kommentarer:

Kurt sa...

Barbara Kingsolver har ju flyttat ut på landet för att odla sin egen mat. Hon beskrev ju det här i boken "Animal, vegetable, miracle : our year of seasonal eating ".

Bokbabbel sa...

Jag var heller inte övertygad, men å andra sidan glad att ha läst den då jag väl såg filmen

Mrs. B sa...

kurt: ja just, minns att jag läste om den någonstans (kanske i en annan blogg?). Har ganska höga förhoppningar på The Poisonwood Bible, den har fått jättebra kritik i stort sett överallt.

magix: du tog det i helt rätt ordning, misstänker jag. Att se filmen först var definitivt inte till bokens fördel. Suck, där får jag för att jag inte läser böcker direkt. Den här fick jag dessutom av Mr B, så jag borde gjort det för länge sedan...

Anonym sa...

Om du väntar 20 år mellan Mrs D och The Hours bliur det lättare. =)
Gratulerar till en fin läsupplevelse av Giftbibeln.

Mrs. B sa...

Ok, då har jag bara tio år kvar... :)