måndag, juli 28, 2008

Tatiana de Rosnay - "La Mémoire des murs"

Plockade Tatiana de Rosnays roman La Mémoire des murs ur godispåsen från Bon Marché. Lovande omslagsdesign och spännande upplägg. Pascaline flyttar in i en ny lägenhet efter sin skilsmässa men har svårt att slå sig till ro. Det kryper i kroppen, hon mår illa och kan inte sova. Så småningom får hon veta att ett mord begåtts i lägenheten tio år tidigare. Obehaget övergår snart i besatthet av att veta mer om de kvinnor som fallit offer för mördaren. I takt med att Pascaline engagerar sig i händelserna för tio år sedan börjar hennes eget liv att falla samman.

Rosnay inleded romanen med ett förord, där hon berättar att boken inspirerats av verkliga händelser. Nyss inflyttad i ny lägenhet i Montparnasse fick hon veta att den franske seriemördaren Guy Georges första offer bott i huset mittemot. När hon en kväll passerar byggnaden ser hon att lägenheten är upplyst och inser plötsligt att någon bor där. Är de medvetna om vad som skett i de rum där de nu äter, sover, älskar och kanske grälar? Romanen börjar bra, men tappar farten ungefär en tredjedel in i handlingen, då Pascaline besöker varenda byggnad där mördaren slagit till. Det blir rätt enahanda och jag köper inte helt hennes motiv. Historien tar ny fart mot slutet, då information som tidigare undanhållits plötsligt förklarar huvudpersonens psykologiska sammanbrott. Slutklämmen är ganska trovärdig och lite otäck.

MEN, det här är helt klart en roman där idén är bättre än resultatet. Pascalines f.d. man anklagar henne för att sakna fantasi. Rosnay verkar lida av samma problem och jag undrar om det beror på att de verkliga händelser som romanen baseras på är svåra att överträffa litterärt. Jag misstänker också att Pascalines intresse för brottsplatserna har sitt ursprung i Rosnays egen research. Tyvärr fungerar det inte alls översatt till litteratur. Slutsats: ingen true crime, men utmärker sig inte heller stilistiskt eller innehållsmässigt. Fungerar okej som språkläsning (lätt franska, kort och koncis handling), annars - välj något annat.

Inga kommentarer: